Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 40, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30, Akşehir Belediyesi’nin yüzde 30 finansman desteği ile 29 Mart 2022 tarihinde Akşehir Belediyesince ihaleye çıkarılan (282 M² İdari Bina, 2 Adet 544 M² Kapalı Barınak, 10 Adet 355 M² Yarı Açık Barınak yer alıyor) 23 bin 500 M²’lik alana inşa edilen ve yaklaşık 20 Milyon liraya malolan “Akşehir Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi”ne dün sabah saatlerinde habersiz giderek hayvanseverler için ziyaret ettik ve yerinde gözlemledik.

Sosyal Medya hesaplarında çıkarılan dedikoduların aksine can dostlarımıza yapılan muamelenin 5 yıldızlı bir otelde verilen hizmet kadar kaliteli olduğuna, sağlıklı bir ortamda ve herşeyden de öte sevgi ile yapıldığına şahit olduk ve görüntüledik.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi ortaklığıyla Akşehir'de, 2022 Mart ayında ihalesi yapılan ve 2023 yılı Mart ayında hizmet vermeye başlayan Akşehir Sahipsiz Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 köpek kısırlaştırılırken 5 bine yakın köpeğin de tedavi edildiğini öğrendik.

Akşehir Sahipsiz Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezine yaptığımız gezi ziyaretimizde ekibimize eşlik eden Veteriner İşleri Müdürü Alican Büyükbaş merkezle ilgili açıklamalarda bulundu.

Alican Büyükbaş, “5199 sayılı kanun gereği ilçemizde kurulan ve hizmet veren sahipsiz bakımevi ve rehabilitasyon merkezimizde aktif olarak günlük kısırlaştırma, küpeleme ve aşılama işlemlerimiz yapıyoruz. Bu kapsamda Akşehir sınırları içerisinde bulunan her mahallede bulunan küpesiz ve aşısız köpekler belli zaman aralıklarında ekiplerimiz tarafından bulundukları yerlerden alınarak bakım merkezimize getiriliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen şekliyle yasalaşırsa 'Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.' Bu durumda sahipsiz hayvanları tedavileri yapıldıktan sonra bulundukları yerlere bırakamayacağız.

Merkezimizdeki rehabilitasyonu tamamlanıp iyileştirilen sokak hayvanlarını da sahiplendirmeye çalışıyoruz. Yine vatandaşlarımızın ihbarları doğrultusunda gün içinde trafik kazası sonucu yaralanan veya hasta olan sokak hayvanları da ekiplerimizce alınarak merkezimize getiriliyor ve tedavi süreçleri tamamlanana kadar onları misafir ediyoruz. Akşehir’imizde bulunan yoğun köpek popülasyonunu kontrol altına alarak hem sokak hayvanlarının hem de vatandaşlarımızın sağlığını ve güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Halkımızı Sahipsiz Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimize çocukları ile birlikte ziyaret etmeye ve beğendikleri bir hayvanı sahiplenmeye davet ediyoruz.

Akşehir Sahipsiz Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimiz’de; 76 adet tekli kafes, 20 adet yarı açık kafes ve 13 bin 500 m2 Doğal Yaşam Alanı bulunmaktadır. Merkezimizde 450 civarında köpek olup hepsinin de gerekli bakımları (aşı ve kısırlaştırma dahil) yapılmış olup sahiplendirilmeyi bekliyor. Şu ana kadar merkezimizde bu sene 550 adet köpek kısırlaştırılmış, toplamda Akşehir’de bulunan 2 bin 500 Sahipsiz Sokak Hayvanı Belediyemizce kısırlaştırılarak kayıt altına alınmıştır.

Halen merkezimizde sahiplenilmeyi bekleyen hayvanlara günlük en az 500 gr mama veriyoruz ve stok olarak en az 45 günlük mamayı hazırda bulunduruluyoruz.” dedi.

Bazı Sosyal Medya hesaplarından kasıtlı olarak yapıldığına şahit olduğumuz haberlerin asılsız olduğunu hayvanseverlerimizin dikkatine sunuyoruz. Akşehir Sahipsiz Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde can dostlarımıza yapılan uygulamalar gerçekten de çok kaliteli ve duyarlı kişiler tarafından yapılıyor. Belki de bu Merkez, ülke genelinde örnek gösterilecek kadar temiz ve kaliteli hizmet anlayışıyla yönetiliyor.

Asılsız dedikoduları paylaşmayalım ve ısrarla paylaşımda bulunanları da ihbar edelim.