Bakanlığının resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, öğrencilere ücretsiz yemek uygulamasının önemli bir destek uygulaması olduğuna işaret eden Bakan Özer; “Burada ağırlığı okul öncesine vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esaslarının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu’nu uygulanmak üzere 81 ilimize gönderdik. Bu kapsamda, resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın 5 günü, günlük 1 öğün beslenme verilmesi uygulamasını 6 Şubat itibariyle başlatıyoruz. Bu kapsamda, 1 milyon 450 bin öğrencimiz 1 öğün beslenme hizmetinden faydalanmaya başlayacak.” dedi.

Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerin de günlük beslenme hizmetinden yararlandırılacağını aktaran Özer’in verdiği bilgiye göre; yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilere de günlük 1 öğün ücretsiz beslenme desteği verilecek. Bünyesinde ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki öğrenciler ile yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan gündüzlü öğrencilere beslenme; 6 Şubat 2023 Pazartesi günü, imkanları uygun olan okullarda verilecek. Diğer okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en erken zamanda beslenme verilmesine başlanacak.

Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisi yapılırken kendi mutfağında yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin, sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesi sağlanacak.

Örnek Menüler Hazırlandı

Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasına dikkat edilecek. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak, ihtiyaç duyacakları besin içeriklerinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi sağlanacak.

Menülerde sağlıklı beslenme için bulunması gereken besin ve besin grupları sırasıyla; süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar grubu, sebze ve meyveler grubu olacak. Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığı’nın ilgili programları gereğince az tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlılarda hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmayacak. Okullara gönderilen yemeklerin okullarda oluşturulacak komisyon tarafından haftalık belirlenen menü listelerine ve gramajlarına uygun olup olmadığı kontrol edilecek.

Bakanlık, normal eğitim yapan okullarda öğlen yemeği seçeneği kullanılmasını önerirken bu okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda sabah kahvaltısı menüsü kullanılabileceği gibi ikili eğitim yapan okulların sabahçı gruplarında sabah kahvaltısı menüsü veya ailelerin görüşleri alınıp okulun beslenme saati menü türüne göre düzenlenerek öğlen yemeği menüsü, öğlenci gruplarında ise önerilen öğlen yemeği menüsü iken ailelerle alınacak karara göre sabah kahvaltısı menüleri de kullanılabilecek.

Velilerden İzin Alınacak

Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilecek, yemek menülerinin belirlenmesinde de özel durumu olan öğrencilerin beslenme programlarına uygun hareket edilecek. Ücretsiz beslenme desteği verilecek olan öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınacak. Belgede veliler, öğrencinin beslenmeye bağlı herhangi bir alerjisi veya hassasiyetinin olup olmadığını yazılı olarak beyan edecekler.