1748-1755 yılları arasında Kapalıçarşı girişinde inşa edilen Nuruosmaniye Camii, İstanbul’da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir.





Nuruosmaniye Külliyesi; medrese, imarethane, kütüphane, türbe, çeşme ve sebilden oluşmaktadır. Mekana hakim ana kubbe, Hünkar Mahfili, eğrisel kemerleri ile; klasik Osmanlı formuyla Batı mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde sentezlendiği eşsiz bir yapı olarak değerlendirilmektedir. Caminin altına inşa edilen su terazisinin; bölgenin yer altı ve yüzeysel sularını toplayarak, zemindeki olası bozulmaları engellediği, restorasyon çalışmaları sırasında tespit edilen bir diğer önemli özelliğidir.





Üzeri 3 kubbeli ve 4 sütunlu bir revaktan girilen türbe içerisinde; mermer üzerine sülüs yazı ve altın varakla çeşitli ayetlerin yazıldığı bir yazı frizi, alt pencerelerin üzerinde çepeçevre dolaşmaktadır. Türbede, Şehzade Osman’ın annesi Şehsuvar Sultan’ın yanı sıra 2.Mahmud’un bebek ya da çocukken vefat eden kızları Fatma, Ayşe, Şah, Emine, Zeynep ve Hamide Sultanların da defnedildiği bilinmektedir.