“Fıkraları ve düşündürdükleriyle, akıl ve zeka inceliğini, nükte gücünü ve hayat felsefesini yansıtan, mizah dehasının önemli bir kilometre taşı Hoca’mızın adına düzenlenen şenlikler, kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra eğlencesi de olan şenlik mi olmalı???” diyerek; biraz nostalji yaparak, kısa bir anımsatmayla sizi eskilere götürmek istedim.

64 yılı aşkın süredir aynı isimle düzenlenen “Uluslararası Nasreddin Hoca” şenliğimizin; ilki Nasreddin Hoca etkinliği adı altında, 1948 yılında İstanbul’da 55 kişinin katılımıyla yapılan anma gecesinden sonra ilk defa 1959 yılında 21 Haziran’da sadece 1 gün olarak, Dr. Rahmi Şirvancı’nın Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılmaya başlandığını bilmekteyiz. Daha sonraki dönemde; 1960-1961 yıllarında 21-22 Haziran tarihlerinde yapılmasına karar verilen, 1973 yılında ise 5-10 Temmuz Ulusal Nasreddin Hoca Şenlikleri ismini alarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın şenlik literatürleri arasına girmiş bir şenliğimiz... Böylece 1974’de de Uluslararası Şenlik olarak, dünyanın çeşitli ülkelerinden karikatüristlerin çizimleriyle katıldıkları, o yıldan bu yana yapıla gelen, adı da hep Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri olarak bütün dünyada bilinen bir şenlik dönemindeyiz, bu yıl da...

Nasreddin Hoca’mız, bilindiği üzere 1208-1284 yılları arasında yaşamış, yaşamının büyük bir bölümünü Akşehir’de geçirmiş, tarihsel kimliği olan bir kişilik. Adeta bir psikolog ve sosyolog gibi insanların davranışlarını gözleyen, kendine özgü metotlarla çözümler üreten büyük bir eğitimci de aslında!

İnsanların hayatlarına bir gülümseme getiren fıkralarıyla hikaye çekirdeğinin hayattan alınmış olaylarını kısa ve yoğun anlatımıyla insanımızın kusurlarını, yaşam biçimlerini ve gündelik hayatta ortaya çıkan kötü ve gülünç olaylarını, çarpıklıklarını, aykırılıklarını, eski ve yeni arasındaki çatışmalarını sağduyuya dayalı, ince bir mizahla anlatmaya çalışmış biri. Bunu da pek iyi becerenlerden! Büyük gülmece ustası. Fıkralarındaki olmazsa olmazları; karısı, eşeği, komşuları ve halkı ile birlikte bir bütün olabilmiş bir gülmece ustası...

Toplumsal kişiliğin çekirdeği Hoca’mızın bu yılki şenlik programına baktığımda; yerli ve yabancı halk dansları gösterileri, çocuk tiyatroları, Karikatürcüler Derneği’nin sergileyeceği karikatürler, konserler, fotoğraf ve resim sergileri şenliğin program akışını göstermekte.

Bir an düşündüm de: “Nasreddin Hoca’mız sağ olsaydı da kendisine bazı şeyler sorabilseydik! Bize yol gösterebilseydi! Çözülemeyecek sorunlar nasıl çözülebilir, diye sorabilseydik! Acaba sorun çözücü, problem halledici bir tavır ortaya koyar mıydı?”

Bu günlerde Nasreddin Hoca’mıza gerçekten çok ihtiyacımız var da!