TEKNOFEST kapsamında düzenlenen yarışmada birincilik elde eden Azra Ayşe Bıçakcı, Hilal Başak Demirel ve Zeynep İpek Yanmaz isimli lise öğrencilerinin üretmeyi başardıkları biyoplastik madde, market poşetinden 20 kat daha dayanıklı olmasına karşın doğada 45 günde çözünebiliyor.

“Kutup Okyanuslarındaki Mikroplastik Kirliliğini Önlemek İçin Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi” projesi ile birincilik ödülüne layık görülen öğrenciler, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayında yaptıkları sunumla projelerini tanıttılar.

Öğrencilerden Hilal Başak Demirel, çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini söylerken Zeynep İpek Yanmaz da projeyi hem dünyadaki hem de kutuplardaki kirliliği önlemek için geliştirdiklerini aktardı. Azra Ayşe Bıçakcı ise projelerinin, literatürde meşe palamudunun böyle bir projede ilk kez kullanılmış olması açısından da özgünlük taşıdığını vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden duyurulan proje kapsamında, meşe ağacı palamudu kullanılarak sentezlenen biyoplastik film, herhangi bir toksik madde içermediği için canlılara zarar vermiyor ve geleneksel plastikler doğada 450 yılda çözülürken bu madde 45 gün gibi kısa bir sürede çözünüyor. Biyoplastik üretimi için mısır, buğday, pirinç gibi gıda maddeleri kullanılırken meşe palamudu, sürdürülebilirlik açısından da ön plana çıkıyor.

Verilen bilgiye göre; TÜBİTAK MAM KARE Müdürü ve Sefer Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy’un refakat edeceği yolculuk öncesinde öğrenciler özel bir eğitimden geçirilecekler.