Sahipsiz sokak hayvanları konusunda alınacak önlemler, kamuoyunda büyük tepkilere neden olurken, sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifinin Meclis'e gönderilmesine karşı ülkenin her kesiminden ortak tepkiler gelmeye başladı. Özellikle kanun metninde 30 gün içinde sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması vb. maddelerin yer almasına kamuoyu, hayvanseverler ve çok sayıda STK’lar haklı olarak karşı çıkıyorlar.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal, ülkemizin ve Akşehir’in de gündeminde olan başıboş sokak hayvanları ile ilgili açıklamada bulundu.

Köksal, “Dünyanın yaratılışından bugüne diğer yaratılmışlarla birlikte düzen içinde yaşam sürmektedir. Ne zaman ki popülasyon değişmiş bir canlı türünün lehine veya aleyhine değiştiği zaman sorunlar baş göstermeye başlamıştır.

Nitekim son yıllarda şehrimizde başıboş köpek sayısı ciddi bir şekilde artmış ve akbaş kangal gibi aslında doğal yaşamı kırsal olan türlerin kırmalarının çoklukla görülmeye başlaması sorunlara yol açmıştır. Köpeklerin doğasında olan barınma, sahiplenme, birlikte hareket etme ve hareketli cisimlere saldırma olayları çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere insanları tehdit eder boyuta gelmiştir.

Yoğun kısırlaştırma çalışmalarına rağmen şehrimizde kırsal geçişin çok olmasıyla birlikte toplanan köpeklerin yıllık kuduz aşıları ve parazit bakımları yapılmaktadır. Bundan hareketle seçim döneminde açıkladığımız 7 maddeli eylem planı devreye alınacaktır. İlk olarak köpeklerin kısırlaştırma ve rehabilitasyon işlemleri, küpelilerde kuduz aşıları ve parazit bakımları yapılmak üzere özellikle şikayetlerin yoğun olduğu bölgelerde yapılacaktır.

‘BARINAKTA 279 KÖPEK BULUNMAKTA VE 29’U 2024’TE TOPLAM 308 ADET KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI’

Şu an itibariyle barınağımızda 279 adet köpek bulunmaktadır. Bu hafta 29 adet 2024’te 308 adet köpek kısırlaştırılmıştır. Padoklarda sayıları 15’i geçmemek üzere beklemekte ve hazır mama ile beslenmektedirler. Sosyal medyada özde değil sözde hayvan severlerin yapmaya çalıştıkları algı operasyonlarının gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Dönemimizden yıllar önceki görüntüleri sanki bugünmüş gibi paylaşıp ajitasyonlar yapıp şahsıma, kurumumuza ve şehrimize hakaret edip beddua eden tüm kem söz sahiplerine bu sözleri aynısıyla iade ediyorum.

‘SOSYAL MEDYADA ÖZDE DEĞİL SÖZDE HAYVAN SEVERLERİN YAPMAYA ÇALIŞTIĞI ALGI OPERASYONUNUN GERÇEKLE HİÇ İLGİSİ YOK!’

Sayın Cumhurbaşkanımız bu konu ile ilgili en son konuşmasında hayvan sahiplendirilmesinin özendirilmesi ve barınağa toplanan köpeklerin oradaki kalma sürelerinin uzatılması konusunda işaretler vermiştir. Nitekim bizim yaptığımız da budur. Zaten ilgili yönetmelik gereği gerek kısırlaştırma gerek rehabilitasyon amacıyla koruma altına alınan köpeklerin yasal süreler zarfında 30 ila 45 gün arasında barınaklarda tutulabileceği amir hükümdür. Belediyemiz bu sorunun çözümü için hayvan severlerle mevcut alanın hemen yanındaki 13 bin metre karelik tel örgülü acık alanın onların sorumluluğunda olmak üzere bakım ve rehabilitasyon alanı olarak önermiştir. Mevcut barınakta olduğu gibi veterinerlik hizmetleri ve beslenmeleri yine belediyemiz tarafından karşılanmak üzere meskût mahal dışında beslenme noktalarına otomatik mama ve su veren mama matikler sipariş edilmiştir. Bunların yanı sıra büyük merkez mahallelerde yaşayan ve köpek sahiplenmek isteyen vatandaşlarımız sayısı 3’ü geçmemek üzere köpek sahiplenebilecek. Ayrıca köpek başı ayda 400 TL olmak üzere 6 ay boyunca maddi yardımda bulunacaktır. Bu konuda taliplilerin pazartesi gününden itibaren belediyemiz temizlik işleri müdürlüğüne gelerek form doldurmaları gerekmektedir. Bu konuyu kısa zamanda iş birliği ile çözeceğimizden eminiz” dedi.

Editör: Pervasız Web