Kış soğuklarının hissedilmeye başlandığı bu dönemde, bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından yeterli ve dengeli beslenmenin taşıdığı öneme vurgu yapan Uzman Diyetisyen Onat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kış aylarında genel olarak yağlı ve şekerli yiyecek ve içeceklere yönelim bir kat daha artmakta, soğuklar nedeniyle evde fazla vakit geçirilmekte ve yaz aylarına nazaran hareket daha azalmaktadır. Ayrıca soğuk, yağmur ve havanın erken kararıyor olmasının insan psikolojisini olumsuz etkilemesi sonucunda duygusal yeme ile daha fazla yemek yeme davranışlarına yönelim, buna bağlı olarak da kilo artışları yaşanmaktadır.

 Bu dönemde, kalorili içecek ve besinler azaltılıp daha sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Yağ, tuz ve karbonhidrat içeriği yüksek olan patlamış mısır, yine karbonhidrat içeriği yüksek olan kestane, kış aylarında tüketilen bir kök bitkisi içeceği olan ve yüksek şeker içeren salep ve yanı sıra, meyve şekerinin vücuttaki birikiminden dolayı fazla meyve tüketiminden uzak durmamız gerekmektedir.

 Neler yapılabilir?

 Kış aylarında sıcak içecekler anlamında bitki çaylarından, ıhlamur ve kuşburnu bitkilerinden yararlanıp C vitamini desteğiyle sıcak içecek ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Günlük 3 porsiyon (adet) meyve tüketebiliriz.

Yürüyüş, koşu gibi egzersizler yerine yüzme veya evde egzersizler ile hareketliliği artırmamız gerekir. Günlük sıvı alımlarımızda ise 2,5 litre su mutlaka tüketilmelidir. Karbonhidrat isteğimizi, protein içeriği yüksek süt veya yoğurt gibi besinlere tarçın ekleyerek dengeleyebilir, küçük atıştırmalıkların önüne geçmek için de akşam yemek sonrası meyveyle birlikte kendi avucumuz kadar çiğ kuru yemişlerden faydalanabiliriz.

 Bu hususlara dikkat edildiğinde, kış döneminde dengeli beslenmeyi sağlayarak metabolizmamızı yavaşlatmadan kilo artışlarına engel olabiliriz. Çünkü fazla ve dengesiz beslenme, özellikle karın bölgesinden kilo almamıza neden olacaktır. Bu sebeple kilo artışının getireceği sağlık problemlerinin önüne geçmemiz gerekecektir.”