Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak ilan edildiği 1999 yılından bu yana farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalara sahne olan 25 Kasım’da kadına şiddetin insanlık suçu olduğuna vurgu yapılan etkinlikler hayata geçiriliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imzalanan protokol kapsamında “Kadına El Kalkamaz” sloganıyla yürütülen farkındalık çalışmaları çerçevesinde KADES uygulamasının önemi bir kez daha hatırlatılıyor.

Kadınların maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik eylemler olarak karşımıza çıkan Kadına Yönelik Şiddet; yaşam, eğitim ve sağlık hakkı gibi temel insan haklarını ihlal ediyor. Şiddetin etkisi, şiddeti görenle sınırlı kalmıyor. Şiddet sebebiyle sağlığı bozulan ve zarar gören kadın, çocuklarının bakımını sağlamakta güçlük çekerken, şiddete tanık olan ve şiddet gösteren babaya karşı kin ve öfke hisseden çocukta ise kendine güvensizlik, uyum ve kişilik bozuklukları baş gösteriyor.

Yasalarımıza göre; eşe ve çocuğa karşı gerçekleştirilen suça konu eylemler, şikayet aranmaksızın soruşturulabiliyor ve yeterli şüphe bulunduğu takdirde kamu davasına dönüşebiliyor. Kanunda yer alan tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının sağlanması amacıyla mahkeme tarafından verilen uzaklaştırma, tutuklama ve zorlama hapsi gibi kararlarının zamanlaması ve süreleri, kadın cinayetlerinin önüne geçilmesinde büyük önem taşıyor.

Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES), akıllı telefona indirildikten ve istenilen bilgilerin girişi yapıldıktan sonra gönderilen SMS Doğrulama Kodu ile aktif hale getiriliyor. Acil durumda, konum bilgisi açılarak “KADES KADIN DESTEK” butonuna dokunulup, ekrana gönderilen EVET-HAYIR cevabı ile doğrulanıyor. EVET cevabı ile konuma en yakın ekibin sevki sağlanıyor.

Şiddete maruz kalan kadınlara; barınma yeri, geçici maddi yardım, psikolojik destek, kreş ücreti gibi destekler sağlanabiliyor. İş yeri değişimi ve hayati tehlike bulunması halinde, kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değişimi ve gizlenmesi mümkün olabiliyor.