Fakat zeka ve başarı arasındaki ilişkinin bu derece basit olmadığını keşfeden bilim insanları bizi yeni bir kavram ile tanıştırdı. Bu kavramın ismi ise Duygusal Zeka(EQ).

Uzmanlar bir okula gidiyorlar ve bir sınıftaki çocukların  hepsine zeka testi uyguluyorlar. Çocukların çoğunun zekası normal çıkar iken bir kaçının zekası bir tık yüksek, bir kaçının ise bir tık düşük çıkıyor. Yani sınıfta çok üstün zekalı yada çok düşük zeka seviyesine sahip öğrenci bulunmuyor.Uzmanlar testin doğru sonuçlarını hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden saklıyorlar ve öğretmenlere diyorlar ki biz sınıfınızda 20 tane üstün zekalı çocuk keşfettik diye yalan söylüyorlar.Aslında üstün zekalı olarak belirtilen bu çocukların zekaları normal,normalin bir tık altı ve bir tık üstünde olan çocuklar.Bu 20 çocuğun isim listesini de öğretmenlere veriyorlar.Uzmanlar sınıftaki tüm çocuklara 3 ay sonra tekrar bir zeka testi yapacaklarını söyleyip okuldan ayrılıyorlar.3 ay sonra uzmanlar yaptıkları zeka testinde 20 öğrencinin tamamının zeka seviyelerinin anlamlı bir şekilde artmış olduğunu keşfediyorlar.

Peki bizim bu deneyden çıkarmamız geren gerçek ne? Beklenti etkisi. Öğretmenler o çocuklara daha destekleyici tavırlarda bulundu, o öğrencilere pozitif yaklaştı. Öğrencilerde ben çok zeki bir insanım daha başarılı olabilmem için daha çok ders çalışmalıyım düşüncesine girdiler.Kısaca etkili bir öğrenme için olumlu şartlar istenilmeden oluşturuldu ve sonuçta kendini gerçekleştiren kehanet dediğimiz olay gerçekleşmiş oldu.

Peki bu deneyi şu şekilde yapsalardı sonuç nasıl çıkacaktı? Zeka seviyesi yüksek çıkan öğrencilerin test sonuçlarının tam tersi öğretmen ve öğrencilere söylenseydi. 3 ay sonra yapılan testte çocukların zeka seviyeleri anlamlı derecede düşerdi.

İnsan neye inanıyorsa ona dönüşüyor. Duygusal zekası yüksek insanlar, duygularını sağlıklı bir şekilde yönetebilirler. Stres altında sakin kalabilir, kendilerini motive edebilir, empati kurabilir ve sağlıklı ilişkiler kurup sürdürebilirler.Bu nedenle Dostlar! Biz öğretmen, anne ve babalara düşen çok önemli görevler var.

Kalın sağlıcakla

Görüş ve eleştirileriniz benim için önemli; [email protected]