Gazetemiz, 11 Ekim 2021 tarihinde “İade Davaları İçin Acele Etmeyin” başlıklı haberiyle sorunu gündeme taşımış ve Avukat Salih Akça’nın uyarısına yer vermişti. Akça açıklamasında; vergi kesintilerinin iadeleri için açılan davaların neden olduğu vekaletname ve avukatlık ücreti masraflarının, devlete büyük maddi külfet yaratacağını vurgulamıştı. Maddelerin Genel Kurul’da görüşülmesine geçilmeden önce bu yönde hazırlanan teklif, ilave bir madde olarak değerlendirildi ve oylanarak kabul edilen maddeler arasında yerini aldı.

Buna göre; kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri kaydıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca, tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte ret ve iade edilecek.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak daha önce verilmiş ve kanun yolu tüketilmemiş kararlar uyarınca, taraflara tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın; işlem yapılmayacak, idarece de açılmış davalar sürdürülmeyecek, faiz, yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmeyecek, hükmedilmişse ödenmeyecek.

Gelişmeler sonrasında kısa bir değerlendirmede bulunan Avukat Salih Akça; dikkatlerini çektiği hususta süratle teklif oluşturarak düzenlemede yer almasını sağlayan milletvekillerine teşekkür ederken, düzenlemeyle sağlanan tasarrufun tahmini tutarının 3.1 milyar lira olduğunu kaydetti.

Genel Kurul’da kabul edilen maddeler arasında öne çıkan bazıları da şöyle:

*Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler ile defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler tarafından, belge düzenleme zorunluluğu bulunmayanlara yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar için düzenleyecekleri gider pusulasına ilişkin düzenleme.

*İlgili Kanun metnine, Elektronik Defter Beratı ve “Elektronik Muhasebe Fişi tanımlarını ekleyen düzenleme.

*Yeniden Değerleme Oranı ile vergi kaybı oranının artırılması ve özel usulsüzlük cezası kesilmesine ilişkin düzenlemeler.

Diğer taraftan, Bakanlıklar tarafından yapılacak duyurulara ilişkin resmi ilanların kendi resmi internet sitelerinde yayımlanması yönündeki düzenlemeden, özellikle yerel basını zor duruma sokacağı şeklindeki tepkiler üzerine vazgeçildiği öğrenildi.