Dünya İnsan Hakları Gününe ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş; “AİHM sistemine 1987 yılında katılan Türkiye, bu tarihten 2017 yılına kadar hakkında en çok karar verilen ülke olmuştur. Bu süreçte, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi; vermiş olduğu kararların yaklaşık 3 bininde en az bir insan hakkı ihlali olduğunu ortaya koymuş, sadece 77 kararda hiç ihlal olmadığına karar vermiştir” dedi.





Yokuş’un açıklamasında ön plana çıkan bilgi ve iddialar şöyle:





“Türkiye’de ihlaller yoğun olarak; Adil Yargılanma İhlali, Tutuklanma Esaslarına Dair Özgürlük ve Güvenlik Hakkı İhlali, Mülkiyetin Korunma Hakkı İhlali ve Soruşturma ve Yargılanma Sürecinin Uzaması İhlali alanlarında görülmektedir. Ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerinde, ülke vatandaşlarının en çok başvuruda bulunan ülkeler sıralamasında dünya 3.’sü olmuştur.





15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimi sonrası çıkarılan OHAL kanunu ile bir kısım haklara getirilen kısıtlamaların dışında, ağır insan hakları ihlalleri yapılmıştır. KHK ile iş akdi feshi edilen devlet memurlarının mahkemelerden aldıkları beraat kararları, takipsizlik kararları vardır ve herhangi bir suç unsuruna rastlanmamıştır. Bugün itibari ile 20 bin civarında kamu görevlisi, mahkemelerce aklanmalarına rağmen işlerine geri döndürülememiştir. KHK ile iş akdi feshedilen binlerce memur ile ilgili olarak iki yıla yakın süre geçmiş olmasına rağmen ne dava açılmış ne de görevlerine iadeleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bir yılı aşkın süre ile tutuklu olup, duruşmalara çıkarılmayan binlerce insanımız adalet beklemektedir.”





AK Parti iktidarının ikinci döneminden itibaren Türkiye’de adaletin tamamen siyasallaştırıldığını, liyakatsiz kişilerin devlet yönetiminde etkin kadrolara atandıklarını da iddia eden Fahrettin Yokuş; ülkede adalete inancın giderek yok olduğunu söyledi. Yokuş; TCK’nın 299.maddesiyle en az 57 gazetecinin hapis cezası aldığını, Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 150.sırada yer aldığımızı belirtti.





İnsan Hakları İzleme Örgütünün, Eylül 2018 yılında Doğu Türkistan'daki ölüm kamplarıyla ilgili raporunda Çin'in insanlık dışı zulmünü bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunu, başta Türkiye olmak üzere Doğu Türkistanlı Türklerin yakınlarının yaşadığı 26 ülkeye bazı önerilerde bulunduğunu, 15 batılı ülkenin de Çin Hükümetine mektup yazarak zulmün durdurulmasını istediğini hatırlatan İYİ Parti Konya Milletvekili; Türk Hükümetini bu noktada girişimlerde bulunmamakla suçladı. Yokuş ayrıca, Türk kökenli sığınmacılarla Suriye’den gelen mültecilere farklı muamele yapıldığını da iddia etti.





“Yaşadığımız ekonomik krizin tetikleyicisi Türkiye’deki hukuksuzluktur” diyen Fahrettin Yokuş; “Bu nedenle ülkemiz yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olmadığı gibi, vatandaşlarımızın sermayelerini yurt dışına götürdüğü, genç nüfusumuzun Türkiye’de bir gelecek olmadığı düşüncesi ile yurt dışında çalışmak ve yaşamak için göç ettiği bir ülke haline getirilmiştir. Demokrasinin varlığı ve hukukun üstünlüğünün tartışıldığı bir ülkede huzur ve istikrarın olması elbette beklenemez” değerlendirmesinde bulundu.