Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından, 1 Temmuz itibariyle yeniden başlatılmasına olanak verilen Vali ve Kaymakamlar başkanlığında Muhtar toplantıları ve vatandaşla buluşma şeklindeki halk toplantıları sırasında uyulması gereken usul ve esaslara dair bir karar yayımlandı.





İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 74 sayılı kararında; alınan tedbirler sonucunda kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü sosyal hayat dönemine geçildiği hatırlatılarak, toplantıların yeniden başlatılması için alınması gereken kararlar ve uygulanacak tedbirler sıralandı. Buna göre; toplantılar mümkün olduğunca açık havada yapılacak, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlere eksiksiz uyulacak ve özellikle temizlik, maske ve mesafe kurallarına dikkat edilecek.





Toplantıların kapalı yerlerde yapılmasının zorunlu olması halinde; doğal havalandırması olan (pencereli) odalar/mekanlar tercih edilecek, merkezi havalandırma sistemleri bulunan toplantı odalarının havalandırması, doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek. Klima ve vantilatörler mümkün olduğunca kullanılmayacak. Toplantı süreleri, toplanma amacını karşılayacak şekilde mümkün olduğunca kısa tutulacak, toplantının uzaması durumunda ara verilecek ve pencereler açılarak ortam havalandırması yapılacak.





Koronavirüs Bilim Kurulu’nun rehberleri doğrultusunda; her yöne en az 1 metre mesafe olacak ve görevli personel dahil 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde oturum düzeni yapılacak, girişlerde kişilerin ateşleri ölçülecek, 38 dereceden yüksek ateş ölçümlerinde kişiler içeriye alınmayarak tıbbi maske ile sağlık kuruluşuna başvurmaları sağlanacak. Katılımcılar toplantı alanına maske ile alınacak ve toplantı boyunca maske kullanılacak. Bu amaçla toplantı mekanlarında yeterli miktarda maske bulundurulacak. Toplantı yapılacak ortak kullanım alanlarında mesafeye yönelik yer işaretlemeleri yapılacak, girişte ve içeride uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.





Toplantı öncesinde ve sonrasında kullanılan alanlar temizlenecek, dezenfekte edilecek ve havalandırılacak. Salonlarının temizliğinde, özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, kolların dayanıldığı yerler, masalar, sandalye kolçakları) temizliğine azami derecede dikkat edilecek. Temizlik yapan personel tıbbi maske ve eldiven kullanacak. Zorunlu olmadıkça yiyecek ikramından kaçınılacak, yiyecek ikramında bulunulması durumunda tek kullanımlık servis ekipmanları tercih edilecek. Servis personelinin kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeni ile maske kullanmaları sağlanacak.





Toplantı yerinin girişine/görünür bir yerine Koronavirüs (Covid-19) kapsamında alınması gereken önlemlere ilişkin afişler (el yıkama, maske kullanımı ve toplantı yapılacak yerin içinde uyulması gereken kurallar) asılacak. Toplantıdan sonra tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgileri en az 14 gün süreyle saklanacak. Tedbirler, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan vermeyecek şekilde tüm birimlerin koordinasyonu ve işbirliği çerçevesinde alınacak ve uygulanacak.