CHP Akşehir İlçe Örgütü adına İlçe Sekreteri Musa Kula, Nasreddin Hoca ile ilgili iddialar konusunda bir açıklama yaptı.

‘’Sivrihisar'dan yine Nasreddin Hoca'mız için garip sesler yükselmeye başladı.

Nasreddin Hoca'nın Sivrihisar’da bulunan ve oğluna ait olan  taş sandukadaki  kitabe yeniden okunmuş, kitabeye göre Nasreddin Hoca Sivrihisar'da doğmuş, Sivrihisar'da yaşamış, Sivrihisar'da ölmüş derler. Hoca'nın 1208 yılında Sivrihisar Hortu'da doğduğu tüm kesimler tarafından kabul görüyor.

Fakat son yıllarda Sivrihisar'da yapılan çalışmaların,  Nasreddin Hoca'nın kabrinin de Sivrihisar'da olduğu iddiasını güçlendirdiğini, kitabenin üzerinde NASREDDİN HOCA NUSRAT, İBN-İ ŞEMSÜDDİN yazdığını,

dolayısla bu taşın Nasreddin Hoca'ya ait olduğu sonucuna ulaşıldığını söylüyorlar.

BİZLER DE AKŞEHİR HALKI OLARAK DİYORUZ Kİ; Nasreddin Hoca'nın Sivrihisar’da doğumunu bizler, bilim ve kültür de zaten kabul ediyor.

Sivrihisar’daki "Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri'ne"  hiç bir itirazımız yok.

Ancak: Nasreddin Hoca'nın Sivrihisar’da yaşayıp orada ölümüne, yıllar önce Sivrihisar'dan Akşehir'e getirilen Nasreddin Hoca'nın kızı Fatma Hatun mezar taşının Sivrihisar'a geri istenmesine itirazımız var..VE SİVRİHİSAR'LILAR ASLA BÖYLE BİR GİRİŞİME KALKMASINLAR. NASREDDİN HOCA AKŞEHİR DE YAŞAMIŞ, AKŞEHİR'DE ÜN SALMIŞ VE AKŞEHİR'DE ÖLMÜŞTÜR.



 Nasreddin Hoca'nın en büyük özelliği GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜREN FELSEFİ ÖZELLIĞI'DİR VE DÖNEMİNİN BİR HALK KAHRAMANI'DIR.

Nasreddin Hocamızı çok daha merak edenler İbrahim Hakkı Konyalı'nın 1954 yılında yazdığı Akşehir Tarihi’ni okusunlar yeter.

Bukitapta yeteri kadar eski yazma eserler ile kaynak var. Hatta Konya yazma eserler kütüphanesinde araştırsınlar.

Bir çift sözümüz de Akşehir Belediyesi ile Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği’ne...

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği ne iş yapar ?

Kamu yararlı dernek olduğu için her yıl Kültür Bakanlığı’ndan gelen ödeneği dernek  kendi inisiyatifi ile mi kullanıyor?

Bilmek Akşehir halkı olarak elbette hakkımız.

Sonuçda Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği şenliklerin neresinde?

Yine Akşehir Belediyesi’ne ve Derneğe  başka bir sözümüz var; bizler diyoruz ki:

Nasreddin Hoca'nın gerçek fıkralarının orijinal taş baskı ve yazma eserleri Fransa'da ve İngiltere'deki müzelerde.

Bunları Akşehir'e getirmeyi düşünüyor musunuz?

(Akşehir’deki mezar taşını isteyen Sivrihisar yarın bu eserlere de sahip çıkarsa hiç şaşırmayalım.)


 



VE NASREDDİN HOCA'MIZ;

Topluma yön verici hareketleri nedeniyle sadece ülkemizde değil, AKŞEHİR’ den yayılarak dünya üzerindeki birçok ülkede de Nasreddin Hoca'ya oldukça saygı duyulmaktadır.

Çünkü her ülkenin ya da bölgenin mizah seviyesi yüksek ve toplum sorunlarına duyarlı büyüklere ihtiyacı vardır.Bu sayede toplumun sorunları içinden çıkılmaz bir hal aldığında bile insanları rahatlatarak çeşitli çözümler bulunur.Hatalar ve yanlışlar yapıldıkça bunları kırmadan belirtmek de yapılabilecek en güzel şeyler arasındadır.

Nasreddin Hoca tüm bu yönleri ile toplumumuzda oldukça önemli bir yere sahip olmuştur.

Günümüzde hala fıkraları AKŞEHİR’den yayılarak dilden dile dolaşmakta ve yaşam hikayesi birçok insan tarafından bilinmektedir.

NOT: BİR İNANCIMIZ VAR!

SIVRIHISAR'A BİLİMSEL OLARAK EN AÇIK VE NET YANITI SELÇUK ÜNİVERSİTESİ NASREDDİN HOCA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ VERECEKTİR.

VE BIZLER DE AKŞEHİR HALKI OLARAK BU YANITI BEKLİYORUZ.

AKŞEHİR halkına sevgi ve saygılarımızla.’’