Türkiye son 8 yılda 8.kez sandık başına giderken, 31 Mart Yerel Seçimlerinde sandık başında görev yapacaklara ödenecek olan günlük ücretler, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlendi. 31 Mart Yerel Seçimlerinde 5 partiye yapılan Hazine yardımı ise 670 milyon lira oldu.





YSK, Sandık Kurulları günlük ücretlerini; Sandık Başkanları için 124 TL, Üyeler için 115 TL olarak belirledi. Bu ücretlere göre 31 Mart seçimlerinde görevli sandık başkanları 372 TL (3 gündelik), memur üyeler ise 230 TL (2 gündelik)ücret alacaklar.





Seçim günü Yüksek Seçim Kurulu ile İl ve İlçe Seçim Kurullarında görev yapacak olanlara yapılacak olan gündelik ödemeler de belli oldu. Buna göre; Yüksek Seçim Kurulu Başkan ve Üyelerine 261 TL, Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevlilere (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 130 TL, İkinci Derecede Sorumlu Görevlilere (Şube Müdürü, BİM Müdürü, BİM Koordinatörü Seçim Uzmanı, Seçim Uzman Yardımcısı, Mali Hizmetler Uzmanı) 126 TL, Üçüncü Derecede Sorumlu Görevlilere (Şef, Çözümleyici, Programcı, İstatistikçi, Mühendis) 124 TL, Dördüncü Derecede Sorumlu Görevlilere (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur, Teknisyen, Dağıtıcı Sekreter, Santral Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Arşiv Memuru) 121 TL, Şoför, Hizmetliler, Bekçi ve diğer personele 115 TL, başka kurum personeli olup da görevlendirilen şoförlere ise 110 TL ödeme yapılacak.





İl ve İlçe Seçim Kurulları Başkanları ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 130 TL, İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 115 TL, Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 126 TL, Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 121TL, Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 115 TL, Askı Yeri Görevlileri 110 TL, Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110 TL, Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110 TL, Hizmetliler de (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110 TL ödeme alacaklar.





24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde kurulan sandık sayısı 180 binin üzerindeydi. 31 Mart Yerel Seçimlerinde kurulacak sandıklarda ve seçim kurullarında görev yapacak olanlara ödenecek toplam tutarın yanı sıra, Meclis’te grubu bulunan 5 partiye Hazine’den yapılacak yardım miktarının 670 milyon lira olduğu biliniyor. Türkiye’nin 8 yılda, Anayasa değişikliği referandumuyla beraber 8.kez sandığa gidiyor olmasının ekonomiye olumsuz etkileri ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.