CHP Akşehir İlçe Yönetimi partinin kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı:

Akşehir Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Yönetimi, CHP’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle şu yazılı mesajı yayımladı.


“Her yılın 9 Eylülleri Halkımız’ın özgürlüğünü kazandığı ve özgürlüğünü demokrasiyle onurlandırdığı gündür. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal, CHP’nin kurulmasına ilişkin ilk açıklamasını 6 Aralık 1922 tarihinde yapmış ve ‘’HALK FIRKASI’’adını kullanmıştır. Bu tarihte basına yaptığı açıklamada yeni bir döneme girildiğini anlatan Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi izlenilen dönemdeki ÇAĞDAŞLAŞMA SÜRECİNDE Halkın yardımını ve AYDINLARI’nda katkısını istiyordu.


Bu gelişmelerden sonra Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i  Hukuk Cemiyeti, Halk Fırkasına dönüştürülmüş ve Mustafa Kemal 9 Eylül 1923 de İç İşleri Bakanlığına başvurarak HALK FIRKASI’nın kuruluşunu bildirmiştir.


CHP’nin partileşme sürecindeki gelişim çizgisinde ortaya koyduğu gibi CHP Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyen ve yürüten ‘’Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i  Hukuk Cemiyeti ‘’ devamıdır. Diğer bir anlatımla gurubun resmen partileşmesidir. 1924 yılında ‘’Cumhuriyet Halk Fırkası’’ 1935 de ise ‘’Cumhuriyet Halk Partisi adını almıştır. 1970 li yıllarda ideolojisini ‘’Demokratik Sol’’ kavramıyla tanımlayan CHP önerdiği sosyal reformlarla düzen değişikliğini hedeflemiştir. Bu süreçte CHP ‘’Devlet Partisinden ‘’ ‘’Halkın Partisi’’ ne, ‘’Düzen Partisi’nden’’ ‘’Değişim Partisi’’ne dönüşmüştür.


Partinin bayrağı yani simgesi ‘ALTI OK’ her zaman HALKI, DEVLETİ, CUMHURİYETİ, LAİKLİĞİ, DEVRİMCİLİĞİ, MİLLİYETÇİLİĞİ anlatmış ve anlatıyor.


ALTI OK Devletimizin altı temel taşıdır, altı temel hedefidir, altı temel ilkesidir.


Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel ve siyasi mirasına, tarihine sahip çıkabilmek Altı Oku anlamak,  anlatmak geleceğimizi halk olarak yaşamak ve yaşatmak zorundayız.


CHP ÖZGÜRLÜĞÜN, BAĞIMSIZLIĞIN. ÇAĞDAŞLIĞIN, LAİKLİĞİN, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN ve CUMHURİYETİN yani HALKIN YÖNETİMİNİN ADIDIR, VARLIĞIDIR.


Son 30 yılda olaylar, CHP’nin ve Altı Oku’nun değeri anlaşılıyor sanırım. KURTULUŞ SAVAŞ’INDA VE ÜLKENİN KURULUŞUNDA VAR OLAN CHP BUGÜN DE VARDIR YARINDA VARDIR AMA BUNU DEĞERLENDİRENLERE.”