Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Kardiyoloji Bölümü doktorlarından Uzman Dr. Fatma Karadeniz, koroner anjiyografi işleminin hangi hastalara ve nasıl uygulanacağına dair bilgi paylaşımında bulundu.





Koroner Anjiyografinin, koroner arter hastalığının tespitinde kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Uzman Dr. Karadeniz, koroner anjiyografi yapılarak; damar sertliği nedeni ile koroner arterlerin hangi bölgesinin ne kadar daraldığı ve/veya tıkandığının tespit edilebildiğini söyledi.





Karadeniz’in yöntemle ilgili açıklaması şöyle: “Bu yöntem, damar darlık veya tıkanıklıklarını tespit ederek tedavinin gerektiği gibi yönlendirilmesini sağlar. İşlem esnasında kalp boşluklarınıza da ulaşılacağı için kalp kateterizasyonu ile kalp kapaklarının ve duvarlarının çalışmasındaki kusurlar da gösterilebilir. Kalp delikleri gibi doğumsal kalp hastalıklarının teşhisi için de kullanılabilir.





Hastalar, işlem gününde kahvaltı yapmadan gelmelidirler. Bu sırada bir iğne batması hissedilir. Daha sonra atardamarınıza kateter veya “sheath” adı verilen ince tüpler vasıtasıyla yerleşilir. El bileği veya kasık atardamarınızdan yerleştirilen kateter vasıtasıyla, daha ince ve içi boş plastik yapıda teller kullanılarak kalp damarlarınızın ağız kısmına kadar ilerlenir ve boyalı madde verilerek damarların yapısı görüntülenir. Genellikle sol koroner damar önce, sağ koroner damarsa takiben filme alınır. Gerekli görülen hallerde, by-pass’lı hastalar gibi, bacaktan veya göğüsten alınan damarlar opak maddeyle yıkanarak ayrı ayrı filme çekilebilir.





Koroner anjiyografi sonuçları hastanemizin kardiyoloji kliniğinde ve hastalarımızın tercihi doğrultusunda, hem bacak hem el bileği hem de bacak atardamarınızdan yapılabilmektedir. El bileğinden yapılan koroner anjiyografinin avantajı, hastaların hemen ayağa kalkabilmeleridir. Oysaki kasıktan yapılan anjiyografide hastalar, 6-12 saat hareketsiz ve kasığa kum torbası koyularak yatmak zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca el bileğinden yapılan anjiyografi sonucu 2-3 saat sonra hastaneden taburcu olabilmektedirler ki bu süre, kasıktan yapılan koroner anjiyografide 6-12 saate çıkmaktadır.





Sonuçlar anında dijital kayda alındığından hemen değerlendirilir. Dolayısıyla işlemden çıkarken hastalığınız olup olmadığı konusunda ana hatlarıyla bilgi alabilirsiniz. Yapılan tetkikler sonucunda, eğer kalpte damar tıkanıklığını gösteren bulgular varsa koroner anjiyografi ile kalp damarlarının görüntülenmesinden sonra, aynı işlem sırasında veya ikinci bir seansta daralmış veya tıkanık damarları balon (PTCA) veya tel kafes (stent) yöntemi ile açmak mümkün olmaktadır. Balon yönteminde hastanın kasığından girilerek darlık bölgesine kadar çok ince bir kılavuz tel, sonra da bu telin üzerinden ince bir balon sönük halde ilerletilir. Tam darlığın üzerinde bu balon şişirilerek o bölge genişletilir, eğer tel kafes takılacaksa üzerinde tel kafes olan özel balonlar ilerletilerek darlık bölgesinde şişirilir ve damar genişletilir. Tel kafes damarda bırakılır.





Hastanemizde kullanılan balon ve stent malzemeleri, dünya standartlarında kullanılan en iyi malzemeler olup hastalarımız işlemlerini güvenle yaptırabilirler. Eğer damarlar bu yöntemlerle yani ameliyatsız olarak açılamayacaksa, koroner by-pass ameliyatı ile darlıkların ilerisine ek damarlar bağlanabilmektedir.”