İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dereçine Belediyesi’nin katkılarıyla basımı yapılan eserin Tanıtım Gecesi Programı, 24 Ağustos Salı günü Dereçine Atatürk Meydanı’nda saat 18.00’da başlayacak. Dereçine tarihinin anlatıldığı kitaba ilişkin bir açıklamada bulunan Dursun Solmaz, kitabın hazırlanma sürecinde yapılan çalışmalara dair şu ifadelere yer verdi:

“Altı bin yıllık Dereçine tarihine tüm yönleriyle dokunduk. Kurduğumuz ekiple beraber işe, Dereçine’nin coğrafyasını inceleyerek başladık. Bu kasabada tarihi açıdan önemli olan bulguları ve yerleşim yerlerini bularak, Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü başta olmak üzere, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi’nden alanında uzman kişilerle çalışarak, bu bölgede daha önce yazılmayan bilgileri gün yüzüne çıkardık. Yine çalışmalarımız esnasında Milli Mücadele’de Dereçine’yi araştırarak önemli doneler elde ettik ve bunları kayıt altına altık.

Eser içerisinde sırasıyla Frigya, Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemlerini ve ardından da Cumhuriyet döneminde yaşanılanları kayıt altına aldık. Sonrasında, Dereçine’nin yetiştirmiş olduğu önemli Gastrolog Şengülay Yurtal, eserimizin Mutfak Kültürü bölümünü kaleme aldı. Yurtal, Dereçine’ye has yemeklerin tarihçesini yazdı. Kitabın hazırlanmasında Mehmet Koç ve ekibimizle çok titiz bir çalışma gerçekleştirerek eseri nihayete erdirdik.

Geçtiğimiz yıl yine Mehmet Koç ile birlikte Yahsiyan kitabını yazmış, gelirlerini yine üniversite ve lise öğrencilerine burs olarak dağıtmıştık. Bu eserde de Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız ve Meclis Üyeleri ile aldığımız karar üzerine eserin tüm gelirinin üniversite öğrencilerine burs olarak verilmesini kararlaştırdık. Eserin ortaya çıkmasında büyük emek veren Kılavuzumuz Oral Aytemir ve Editörümüz Eğitimci-Yazar Ahmet Ordu’ya teşekkür ederiz.”

“Uzun ve yorucu bir çalışmanın sonunda Dereçine’nin tarihini ve kültürünü ortaya koyduğumuz bir eser meydana geldi” diyen bölüm yazarı Şengülay Yurtal da; “Eserin yazım aşamasında Dereçine halkının ve Belediye Başkanı Ömer Yıldız’ın heyecanı bize güç verdi. Özellikle, Gastronomi Kenti olarak ilan edilen Afyonkarahisar’a bağlı olmamız nedeni ile eserde mutfak kültürü bölümü oluşturduk. Bu bölümde; Dereçine’ye özgü yemeklerin yaklaşık 250 yıllık serüvenini, tarih süzgecinden geçerek okuyucuya sunmaya ve tariflerinden ziyade üretim, saklama ve işleme yöntemlerini, tarih boyunca geçirdiği evreleri ve sofraya gelene kadar yolculuğunu anlatmaya çalıştık. Düğün, cenaze, kutlama ve tören anlarında bir araya gelişlerin yeme içme geleneklerini okuyucuya aktardık” şeklinde konuştu.