Buna göre kırsal mahalle, büyükşehir belediyeleri sınırları içinde olup 1984 yılı ve sonrasında köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen mahallelerde tespit edilirken; şehir merkezine olan uzaklığı, yapılaşmasında kırsal niteliğin devam edip etmediği, tarım ve hayvancılık ile orman faaliyetlerinin başlıca geçim kaynağı olup olmadığı gibi hususlar dikkate alınacak.

Kırsal yerleşik alan tespiti esas olarak mahalle düzeyinde yapılacak olup, tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilemeyen mahallelerde ise 10 bin metrekareden az olmayan alanlar da kırsal yerleşik alan olarak belirlenebilecek. Bu alanlar; bir veya birden fazla mahallenin bir kısmını içerebilecek.

Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan belirlemesi için ilgili ilçe Belediye Meclisince alınan karar, gerekçeleri ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderilecek. Teklifin kayıtlara geçmesini izleyen ilk toplantısında konuyu gündeme getirecek olan Büyükşehir Belediye Meclisi, kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan tespitine ilişkin kararını en geç 90 gün içinde verecek.

Muafiyet ve İndirimler

Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden, ayrıca 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan muaf tutulacak.

Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ile 2464 sayılı Kanun uyarınca alınması gereken vergi, harç (bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar hariç) ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak.

İçme ve kullanma suları için alınacak ücret; işyerleri için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.