Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde 2019-2020 Akademik Yılı açılış programı yapıldı. Bu sene 4. Dönem öğrencilerini alan KGTÜ; teknoloji, Ar-Ge, güvenli gıda, verimli ve modern tarım için yoğun çalışmalar yürütüyor. Geleneksel üniversite modelinin dışına çıkarak sanayi, saha ve üniversite işbirliğini kısa zamanda hayata geçiren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, yaptığı çalışmalarla milli ve yerli üretimi artırmayı ve dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.





Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Programına; Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 3. Ana Jet Üs Ve Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tuğg. Fidan Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Şakir Uslu, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ile Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı Harun Reşat Ersöz ve yöneticileri, fakültelerin dekanları, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından müzik dinletisi yapıldı ve konuşmalara geçildi.





Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, konuşmasında; “Bu üniversitede bir akademisyene 7 öğrenci düşüyor. Adı da ihtisas üniversitesi, bunun da hakkını verecek bir yapılanma görüyoruz. Sanayiyle, Konya Şeker’le iç içe olması bakımından da sadece Konya’mızın değil, ülkemizin de göğsünü kabartan bir üniversiteye sahibiz. Böyle ilim yuvalarında olmak, ilimle yatıp kalkan, laboratuvarlarda zaman harcayan, dersler üzerinde kafa yoran öğretim üyelerimizle ve öğrencilerimizle beraber olmak, bizlere büyük bir güç ve enerji veriyor, geleceğimiz adına. Buralarda bu heyecanı, bu enerjiyi bu araştırma tutkusunu gördükçe, bizler de geleceğimiz adına, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği adına ümitleniyoruz” dedi.





Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş de konuşmasına; “PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un kurucusu olduğu Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan üniversitemiz, ülkemizin gıda ve tarım alanında kurulmuş ilk ihtisas üniversitesidir” ifadeleriyle başladı. Öğrencilere, teorik eğitimin yanı sıra fabrika, işletme ve uygulama alanlarında pratik yapma imkânı da verildiğini belirten Çökmüş, konuşmasına şöyle devam etti:





“Misyonumuz; bilgiye dayalı Biyo-Ekonomi konsepti çerçevesinde gıda ve tarım alanında ülkemizi uluslararası düzeyde rekabet edebilecek seviyeye taşımak ve yüksek katma değerli ürünlere yönelik bilgi ve insan gücü havuzunun oluşmasına katkı sağlamaktır. Vizyonumuz ise alanında ülkemizde birinci, dünyada ise ilk 100 arasında yer alan uluslararası bir araştırma üniversitesi olmaktır. Üniversitemizde 4 Fakülte ve 1 Meslek Yüksekokulu mevcut olup bunlardan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi aktif durumdadır. Üniversitemiz bu yıl ilk mezunlarını verecek. Üniversite sıralamalarında kriterlerden biri olan uluslararası öğrenci sayısı Türkiye genelinde hızla artmaktadır. Biz de ülkemizin tanıtımı ve temsilinde oldukça önemli olan uluslararası öğrencilere önem vermekteyiz ve ilk öğrencilerimizi kabul etmiş bulunmaktayız. Gerek lisans gerekse lisansüstü programlarımızdan mezun olan öğrencilerimiz için etkin bir takip ve haberleşme sistemi oluşturacağız”.





Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin; Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SARGEM) ile Yeni Nesil Gıda Kit ve Referans Madde Araştırma Geliştirme Merkezi (KİT-ARGEM)’in çalışmalarını da paylaşan Prof. Dr. Çökmüş, bilimsel çalışmaları şöyle özetledi:





“Yıllar itibariyle KGTÜ adresli toplam yayın sayılarına bakıldığında, aybaşına düşen Web of Science’da yer alan dergilerdeki yayın sayısı 2018 yılında 2.42’ye, SCOPUS’da yer alan dergilerdeki yayın sayısı ise 2.25’e yükselmiştir. Buna paralel olarak da, öğretim üyesi başına düşen SCI, SSCI ve A&HCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış KGTÜ adresli yayın sayısı 2015 yılında 0.167 iken 2018 yılında 0.642’ye, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı da 2019 yılında 7.25’e yükselmiştir. Makalelerin yayımlandığı dergilerin etki faktörü ise Türkiye ortalaması olan 0.82’nin 4 katından fazla olup 3.42 olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılında KGTÜ adresli olarak ulusal ve uluslararası kongre ve konferanslarda toplam 71 adet bildiri sunulmuş olup bunlardan 61’i uluslararasıdır. Üniversitemizin hızlı gelişimine paralel olarak Üniversitemiz personeli tarafından yürütülen proje sayısı 2015 yılında 4 iken 2018 yılında 10 kat artarak 41’e yükselmiştir.”





Programda bir konuşma yapan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de; “PANKOBİRLİK Genel Başkanımız Recep Konuk’un tarım vizyonunu sanırım en güzel bu üniversite karşılıyor, çünkü biliyoruz ki, bu üniversite bilgi üretiyor ve bilgi üretimin de merkezi olacak. İnanıyorum ki, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin öncülük ettiği bu yol, ülkemizde tarım ve gıdada çok önemli çığırların açılmasına vesile olacaktır. Bu kurumlarla birlikte, nüfusu daha da artan dünyamızda yıldızı parlayacak olan gıda sektörüne tohumdan, zirai üretime, hayvancılıktan çevre uygulamalarına, gıda hammaddesi üretiminden gıda sanayiine, mamul üründen pazarlamasına kadar sürecin bütünü için Türkiye’den bir A takımı oluşturulacaktır. Şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki bu üniversite kar amacıyla kurulmamış; gıda sektörümüze, gıdamızın güvenli kalmasına, tarımımıza, hayvancılığımıza, sanayi ile üniversitenin buluşmasına, teknolojiye katkı yapması için kurulmuştur” değerlendirmesinde bulundu.





Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde Akademik Yıl Açılışı sonrası ilk dersi ise Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır verdi. Sürdürülebilir Tarımsal Üretim Ve Gıda Sanayinin Gelişme Ve Kalkınmada Rolü başlıklı sunumunda Çakır, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ayrıca programda, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin lisansüstü programlarından mezun olan öğrencilere de diplomaları verildi.