Kısmi kapanma kararının hayata geçirilmesiyle son günlerde vaka sayısı azalırken vefat sayısı yüksek seyretmeye devam etti. Diğer taraftan, vaka sayısındaki gerilemede; kısmi kapanma ve hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle test sayısının azalmasının etken olduğu da değerlendiriliyordu. 

Yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrasında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

*A.B.D. Başkanı Biden’ın kullandığı ifadeler mesnetsiz, haksız ve hakikatlere aykırıdır. Son iki asırda yaşanan en büyük acılar ve kayıplar, Osmanlı coğrafyasında yani bizim vatanımızda yaşanmıştır. Tarihte yaşanan olayların arkasındaki gerçeklerin ortaya çıkarılması, tarihçilere bırakılmalıdır. Bizim arşivlerimiz herkese açıktır. Ermeni çetelerinin katliamlarına dair belgeler, bölge ülkelerinin arşivlerinde de mevcuttur. Çıkarılan kanunla sevk ve iskana tabi tutulan Ermeni nüfusu, belgelerin aksine abartılmaktadır. Elbette her bir can kaybı üzücüdür ancak salgın hastalıklar dahil kayıplar, sayının sonuna bir sıfır eklenecek kadar değiştirilmektedir. Amerika ve Avrupa’nın tarihi ise soykırım denilecek olaylarla doludur.

*Bayram sonrasında ağır faturalarla karşılaşmamak için, vaka ve vefat sayılarını çok daha aşağılara çekmek zorundayız. Bu nedenle; 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00’dan başlamak üzere, 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:00’a kadar tam kapanma kararı alıyoruz. Bu süreçte kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak, istisnalar hariç tüm işyerlerinde faaliyetlere ara verilecektir.

*Yeme-içme sektöründe hizmet, sadece paket servis şeklinde devam edebilecektir.

*Zincir marketler Pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenecek saatler arasında hizmet vereceklerdir.

*Şehirlerarası seyahatler izne tabi olacak, toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasite ile yolcu taşıyabileceklerdir.

*Konaklama tesislerinde rezervasyonlar, istisna teşkil etmeyecektir.

*Kamu kurumları personelinin uzaktan veya dönüşümlü çalışması teşvik edilecektir.

*Anaokulları ve kreşler ile 8 ve 12. sınıflar da dahil olmak üzere yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecektir.

*Tarım sahasında faaliyetlerin devamı için düzenlemeler yapılacaktır.

*Dışarı çıkamayan vatandaşlar, ihtiyaçlarının karşılanmasında Vefa Destek Gruplarından destek isteyebileceklerdir.

*Tedbirlerin istismar edilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir.