Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun hazırladığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi güncellendi. Rehbere ilave edilen ve yeni dönemde okullarda alınması istenen tedbirlerin bir bölümünün, örneğin derslerin, mümkün olan en az kişiyle yapılması tavsiyesinin, kalabalık sınıflarda eğitim öğretim verilen okullarda uygulanması sırasında zorluklar yaşanmasından endişe ediliyor.





Rehbere eklenen yeni başlıklarla halka açık alanlar, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan ortak alanlar, internet kafeler ve okullarda yeni dönemde uygulanması istenen tedbirler sıralandı. Kamu kurum ve kuruluşlarının yemekhanelerinde ve dinlenme alanlarında hijyen ve sosyal mesafeye azami seviyede dikkat edilmesi istenirken, yeme içme dışında maske takılmasının zorunlu olduğu belirtildi. Halka açık alanlarda da yer ve yüzey temizliği ile havalandırma yapılmasının önemi vurgulandı. Sosyal mesafe önlemlerinin alınmasında işletmecilerin sorumlu olduğunun hatırlatıldığı internet kafelerde, çalışan ve müşteri dahil en az 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde planlama yapılması gerektiği belirtildi.





Okullarda alınması gereken önlemlerin tüm detaylarıyla yer aldığı rehbere göre, yeni dönemde uygulama şu şekilde olacak:





*Her okulun bir yöneticisi, Covid-19 sorumlusu olarak görevlendirilecek ve okullarda ilk dersin konusu da yine Covid-19’un bulaşma yolları ve dikkat edilmesi gereken hususlar ile tedbirler üzerine olacak.
*Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. Kullanılmış maskeler için ayrı ve kapaklı çöp kutuları temin edilecek.
*Veliler, imzalayacakları “Bilgilendirme Formu ve Taahhütname” doğrultusunda; çocuklarında Covid-19 bulgularına rastlanması halinde çocuğu okula göndermeyerek okul yönetimini de haberdar edecek.
*Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze değil çapraz olarak oturulacak şekilde yapılacak ve aynı öğrencinin aynı yerde oturmaya devam etmesi sağlanacak. Eğitim malzemeleri öğrenciye özel olacak. Dersler, mümkün olan en az kişiyle yapılacak. Teneffüsler, sınıfların sıraya konulması şeklinde planlanacak.
*okullarda en az 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Sınıflar, çalışma salonları, işlikler, varsa yemekhaneler ve kantinler; kişiler arasında en az 1 metre sosyal mesafe olacak şekilde düzenlenecek.
*Sınıflar sık sık havalandırılacak.
*Zorunlu olmadıkça toplu etkinlikler yapılmayacak, yapılanlar mümkün olduğunca açık havada gerçekleştirilecek.