“Konya’mız çevre sorunlarıyla boğuşuyor” diyen İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş’un dikkat çeken iddialarını dile getirdiği açıklaması şöyle:

“Konya’da birçok köyün kanalizasyonları derelere, ırmaklara, göl ve göletlere akıyor. Birçok ilçemizde ve birçok köyümüzde arıtma tesisi yok. Kimyasal atıklar toprağa karışıyor ve tarım ürünlerine zarar veriyor. Üretilen meyve ve sebzeler, arıtılmamış kimyasal ağırlıklı kirli sularla sulanıyor. Beyşehir Gölü kenarından ve Çarşamba çayından su akıtılan dere yatağında arıtma yapılmıyor. KOSKİ, Beyşehir arıtma tesisini elektrik faturasının çok gelmesini gerekçe göstererek çalıştırmıyor Köylülerin arazisini sulamak için geçici olarak su verilen kanala, arıtılmayan kirli su veriliyor. 

Beyşehir’in Hamidiye Mahallesi’nden başlayıp, Avdancık’tan Seydişehir Irmaklı’ya kadar giden dere, kimyasal atıklarla dolu. Bu dere civarında bulunan 10’u aşkın köyün halkı ve arazileri kimyasallarla zehirleniyor. Bu köylerde ve arazide üretim yapan çiftçilerimiz ürünlerini  “atık sularla üretildiği” gerekçesiyle pazarda satamıyorlar. Bekdemir Köyü Muhtarı, dereden gelen kokunun çok rahatsız edici olduğunu ve kokudan duramadıklarını ifade etti. Birkaç gün önce dereye düşen bir vatandaşımız ise bu kokunun üzerinden üç gün boyunca çıkmadığını dile getirdi. Bayat Köyü Muhtarı ise arıtma tesisinin 15 yıldır çalışmadığını ve çiftçilerin perişan durumda olduğunu belirtti.

İnsan sağlığına olan zararları yanında yöredeki hayvanların da bu dereden su içtikleri için risk altında olduğunu belirten Muhtarlar acil çözüm istiyorlar. Defalarca ilgili yerlere başvurmalarına rağmen bugüne dek bir sonuç alamamışlar. Konya halkımızın kimyasal atık sulardan kurtulması ve sağlıklı yaşaması için yetkilileri acilen göreve davet ediyorum. Gelecek nesillere yaşanılabilir bir Türkiye bırakmak, hepimizin boynunun borcudur.”