Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen bilgiye göre; “AİLEM” adıyla faaliyete geçecek olan merkez, Türkiye’de alanında ilk olacak. İşitme Engelliler İletişim Merkezi; işitme engelli vatandaşların kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kurum ve kişilerle olan etkileşimlerinde olduğu gibi günlük hayatlarında ihtiyaç duydukları noter, adliye, emniyet, eğitim, ulaşım, mal ve hizmet alımı ile yemek siparişi gibi birçok alanda tercümanlık hizmetinden faydalanması amacıyla ülke genelinde ve KKTC’de hizmet verecek.

Bütün il, ilçe, köy ve beldelerden merkeze başvuru yapan, iletişim dili olarak Türk işaret dilini tercih eden işitme engelli vatandaşlar ve bu vatandaşlarla iletişim kurmak isteyenler, toplum çağrı merkezinden hizmet alabilecekler. Böylece diğer çağrı merkezlerinin kapsamı dışında kalan alanlarda tüm işitme engelli vatandaşların aile ve yakın çevrelerinden bağımsız bir şekilde iletişim ihtiyaçları karşılanıyor olacak. Bu kapsamda, örneğin; işitme engelli bir veli, çocuğunun öğretmeniyle iletişim kurmak istediğinde ya da öğretmen işitme engelli veliyle iletişime geçmek istediğinde çağrı merkezinden destek alabilecek.

Merkezde görevlendirilmek üzere istihdam edilecek olan 10 Türk işaret dili tercümanı pozisyonu için bugün sona erecek olan başvurular; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şahsen yapılabilecek ya da [email protected] adresine iletilebilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelsiz Erişim Merkezi Nüfus ve Konut Araştırması verilerine göre; hiç işitemeyen ve işitmede çok zorlanan 836 bin kişi bulunuyor ve bunun toplam nüfusa oranı yüzde 1,1 olarak belirtiliyor. Ulusal Engelli Veri Sistemi’ne göre ise sistemde kayıtlı ve hayatta olan işitme engelli kişi sayısı 228 bin 589 olarak ifade ediliyor.