Hayırsever İşadamı Mehmet KIYICI: “Önümüzdeki yıllarda Allah'ım bana sağlık verirse Fakülteye bir de yurt yaptıracağım"



Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mustafa Şahin'den Akşehir'e yeni Fakülte sözü

Selçuk Üniversitesi Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yeni binasının açılışı düzenlenen törenle açıldı.


2 milyon 790 bin lirası Akşehirli Hayırsever İşadamı Mehmet Kıyıcı, 2 Milyon 750 bin lirası Kalkınma Bakanlığı, İç düzenlemesi Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, bahçe, peyzaj düzenlemeleri ve kilitli taş döşemeleri Konya Büyükşehir ve Akşehir Belediyeleri tarafından yaptırılan Selçuk Üniversitesi Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin yeni binası düzenlenen bir törenle açıldı.


Fakülte binası bahçesinde yapılan törene; Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. H. Serdar Öğe, İlçe protokolü, hayırsever işadamı Mehmet Kıyıcı, kamu kurum müdür ve amirleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.


BİR HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM


Tören; Akşehir Belediyesi Mehter Grubu’nun gösterisi ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk konuşmayı fakülte binasını yaptıran Akşehirli hayırsever işadamı Mehmet Kıyıcı yaptı. Bir hayalini gerçekleştirdiğini belirten Kıyıcı “Bu gün burada uzun bir aradan bu noktaya gelene kadar kurduğum bir hayalin gerçekleştiğini görüyorum. Birçok alanda hayır yapmam için birçok teklifler geldi. Bugüne kadar yaptığım işlerde nitelikli iş gücüne ulaşabilmiş olsaydım çok daha güzel işlere imza atma fırsatım olacaktı. Bu gün olan mücadelede tek yol ilmi yaymaktır. Burada bir fidan dikmiş olmanın mutluluğunu sizlerle beraber yaşamak başka bir onurdur.  Akşehir’de kazandıklarımla Akşehir topraklarına vermenin fırsatını ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu mutluluğu herkesin yaşaması gerektiğini ve İktisadi İdari Bilimler Fakültemizin ülkemize kendini bilen “fikri hür vicdanı hür”  başarı dolu insanlar kazandırmasını yüce Allah’ımdan niyaz ederim. Bu hayra vesile olan Belediye Başkanımız Salih Akkaya’ya, önceki dönem Belediye Başkanımıza ve bu binanın ortaya çıkmasında büyük emeği olan iç mimar Mehmet Kıyıcı’ya çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


İşadamı Mehmet Kıyıcı “İnşallah önümüzdeki yıllarda Allah'ım bana sağlık verirse Fakülteye bir de yurt yaptıracağım" dedi.


Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya yaptığı konuşmada üniversiteli gençlere tavsiyelerde bulundu. Başkan Akkaya Kısacası bugüne kadar gelen bütün aşamalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yeni hizmet binasının Akşehir’imize, üniversite hocalarımıza ve değerli öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca 2016-2017 Akademik Yılı’nın da tüm üniversite mensuplarımız, özellikle de öğrencilerimiz için başarılarla dolu olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum. Sevgili öğrenciler; Bilgiye ulaşmak önemlidir; ancak çok daha önemlisi o bilginin niçin üretildiği, nasıl, nerede ve ne amaçla kullanıldığıdır. Şayet, gençlerimiz 140 karaktere sığdırılmış bir ifade ile yetiniyor, ötesini araştırmıyor, ilmin membaı olan kitabı, kütüphaneyi, tedrisi, talimi önemsiz görüyorsa, burada ciddi sorun var demektir. Sakın ola ki, başladığınız işlerde yaptığınız şeyler size zor gelmesin. Kolaya kaçmayın, yüksünmeyin. Yolun başında hemen pes etmeyin, umudunuzu yitirmeyin. Çalışmadan emek harcamadan gelinen nokta başarı sayılmaz. Kolay kazanılan, kolay kaybedilir. Her işte emek şarttır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir Hadis-i Şerifinde buyurur ki “Hiç biriniz, asla kendi ellerinin emeğinden daha hayırlı bir yemek yememiştir; Allah Resulü Davud (A.S.) el emeği ile kazandığını yerdi.” Bu yönde sizden beklenen yapacağınız her işte kendi emeğiniz, alın teriniz, bilek ve akıl gücünüz olsun. Unutmayın ki bugün bu ünvanlarda bulunan bizlerin yerine ileride sizler olacaksınız. Bunun bilincinde yetişen nesiller olmanızı temenni ediyorum. Akşehir Belediyesi olarak üniversite öğrencilerimize barınma noktasında katkı sağlayarak şehrimize eğitim alamaya gelen öğrencilerimize otellerde ve belediyemize ait misafirhanelerde konaklama imkanı sağlıyoruz. Önümüzdeki yıl İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin maliye bölümüne öğrenci alınmaya başlanması, Sağlık Yüksek Okulumuza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü açılması ve bu okulun Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüşme imkanına kavuşması ve daha da önemlisi Rektörümüzün Akşehir’imize Mimarlık ve Mühendislik fakültesi açması için verdiği sözle Akşehir’e bir üniversite açılması noktasında önemli bir mesafe kaydedildi” diye konuştu.


REKTÖR ŞAHİN’DEN AKŞEHİR’E MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ SÖZÜ


Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise yaptığı konuşmada ülkemizin zor günlerden geçtiğini ancak geçmişte olduğu gibi yine bu zorlukların üstesinden gelineceğini söyledi. Rektör Şahin konuşmasında Akşehir’e yeni bir fakülte sözü de verdi  “Akşehir’in ihtiyaçlarını konuşurken, tartışırken teknik eleman ihtiyacı ön plana çıktı. Belediye Başkanımız ısrarla ‘hocam bir bölüm açalım, bir fakülte açalım, işte var olan sağlık hizmetleri yüksekokulunu fakülteye dönüştürelim’ derken dedim Başkanım bütün gücünüzü ona harcamayın o zaten cepte hazır, bir başka fakülte açalım. Tabi bu fakülte ne olabilir? Konya’dan sonra, Ereğli’den sonra, sanayisi en gelişmiş ilçelerden birisi Akşehir.  O zaman sanayiye dönük, gelişmeye dönük bir fakülte, mühendislik ve mimarlık fakültesi olabilir. Biz inşallah bu dosyayla ilgili hazırlıklara başladık. Başkanımız bütün alt yapıyla ilgili verileri bize teslim etti. Biz YÖK’e uygun formatta dosyamıza hazırlayıp senatomuzdan geçirip sunacağız inşallah, belki o senatoyu da burada yaparız. Tabi bu işi yürütebilmek için hayırseverlerin büyük bir önemi var, büyük bir rolü var. Burada Mehmet amcanın kıymeti daha iyi anlaşılıyor. Devletin ayırdığı bütçelerle, buralara yeni fakülte binaları yapmak, yeni derslikler oluşturmak, alt yapıyı oluşturmak, merkezdeki kaynak ve imkanları buraya aktarmak demektir. Bu merkezde buda bize zora sokar. Bu nedenle fakülte binamızı şimdiden hazırlamaya başlayın. Biz o sırada YÖK’e teslim ettikten sonra siyasette ki hemşerilerinizi de devreye sokarak, bilgilendirelim. Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem Bey iki gün önce aradı ‘hocam dedi sizin orada olmanız bizim için büyük önem arz ediyor. Akşehir için ne yapabiliriz bunu planlayalım, çalışalım ve belki de ileride yeni bir Üniversite kurulması için hazır durumda olalım’ şeklinde bir konuşmamız geçti. Allah kendisinden razı olsun. Bizim üst bürokrasi de, sıkıştığımız her yerde yanımızda olmuştur. Üniversitemizin sorunlarını çözümünde yanımızda olmuştur. Hayırseverlik çok güzel bir duygu, üstün bir kişilik göstergesidir. Herkese Allah verebilmeyi nasip etmez. Kimileri biriktirir, biriktirir ölür gider, çoluk çocuğu yer. Ama Mehmet amca buraya milyonları dökmüş, hayat hikayesini anlatırken yaptığı işleri de sırf bölgenin gelişmesine dönük işler olarak takdim etti. Biz de bu yönüyle kendilerini takdir ediyor ve teşekkür ediyoruz. Alnımız açık hiçbir endişe duymadan bu bayrağın altında yaşayabiliyorsak güçlü ordumuzun desteğiyle yaşıyoruz. Milletimizin birlik ve beraberlikleriyle yaşıyoruz ve bunlara halel getirmemeliyiz. Yarın arka sıralarda oturan öğrencilerimiz on, yirmi sene sonra burada konuşma yapacaklar. Rektör olarak, Belediye Başkanı olarak, Kaymakam olarak, onun için biz milletimizin başını dik tutmalıyız.” dedi.


NASREDDİN HOCA ADINA BİR ÜNİVERSİTENİN KURULMAMIŞ OLMASI ÖNEMLİ BİR EKSİKLİKTİR


Tören’de son olarak konuşan Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin “Benden önceki konuşmacılar sizlere güzel müjdeler verdiler. Özellikle değerli rektörümüz Selçuk Üniversitesi’nin Akşehir yerleşkesinde bundan sonraki açılacak olan fakülte ve yüksekokullar konusunda müjdeli haberler verdi. Değerli işadamımız ve hayırseverimiz, burada yaptığı bu güzel eserden sonra yapabileceklerden bahsetti. Öncelikle ben başta hayırseverimize ve rektörümüze teşekkür ediyorum. Bu güzel müjdeler belki de Akşehir Nasreddin Hoca Üniversitesinin adının konulmasına giden yolda önemli bir başlangıç olacaktır. Nasreddin Hocamız Akşehir’de yaşadı, Akşehir’den bütün dünyaya mesajlarını verdi. Bütün dünyanın tanıdığı bilge ve filozof Nasreddin Hoca adına bir üniversitenin kurulmamış olması önemli bir eksikliktir. İnşallah Selçuk Üniversitesi bu eksikliği tamamlayacaktır. Çünkü Selçuk Üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitelerden birisidir. Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, gibi Anadolu’nun belirli merkezlerinde olan o köklü üniversiteler, yeni üniversiteler doğurdu. Pek çok üniversitenin öncesi bu eski üniversitelerdir. Onun içinde Selçuk Üniversitesi inşallah Akşehir’de de geleceğe dönük böyle bir başlangıcı sağlayacaktır. Akşehir evet bir ilçe ama Akşehir il olabilme potansiyelini taşıyan bir ilçe. Akşehir’in nüfusu ve çevresiyle birlikte bakıldığında Türkiye’deki 81 vilayet içerisinde, Akşehir’in yeri herhalde pek çok ilden önce geliyor. Bu açıdan da bu şehir üniversiteyi kaldırabilecek üniversiteyi yaşatabilecek bir şehirdir. Bu şehirde üniversitenin adı konulduğunda nice Mehmet Kıyıcı’lar çıkacaktır. Nice eğitim gönüllüleri çıkacaktır. Akşehir gerekeni yapacaktır” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından Hayırsever İşadamı Mehmet Kıyıcı’ya plaket verilerek cübbe giydirildi. Halkoyunu gösterisinin ardından yapılan dua ile yeni fakülte binasının açılış kurdelesi kesilerek törene katılan protokol tarafından bina gezildi.


Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ yaklaşık 6,000 metre kare kapalı alana sahip. Bina; biri idari, diğeri derslik bir diğeri de amfi olmak üzere toplam 2 bloktan oluşuyor. Binada 175 kişilik bir adet amfi, 80 ile 100’er kişilik 11 adet derslik, 3 adet bilgisayar uygulama laboratuvarı, 3 adet bölüm başkanlığı, kantin, kütüphane ve dekanlık üst yönetim odaları mevcut. 2 profesör, 3 yardımcı doçent, 2 araştırma görevlisinin bulunduğu fakültede; 364  normal öğretim öğrencisi, 354 ikinci öğretim öğrencisi olmak üzere toplamda da 718 adet işletme bölüm öğrencisi bulunuyor.