Atatürkçü Düşünce Derneği Akşehir Şubesi, 24 Ocak 1993 tarihinde arabasına bomba yerleştirilerek katledilen araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı.





Uğur Mumcu’nun, araştırmaları ve yazdıklarıyla halkın vicdanını temsil ettiği belirtilen açıklama şöyle:





‘’Bugün, 26 yıl önce katledilen araştırmacı soruşturmacı yazar Uğur Mumcu'nun ölüm yıl dönümü. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Yazdıklarıyla, yaptıklarıyla, yaşamı boyunca verdiği mücadele ile Uğur Mumcu için kullanılabilecek en uygun tanım, Halkın Vicdanı sözcüğüdür. Mazlumların safında, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadeleyle geçen kısa ama onurlu bir yaşamdan bu gün için de alınacak dersler vardır.





Uğur Mumcu, sınırlarını Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin, Atatürk ilkelerinin ve çağdaş değerlerinin çizdiği bir kavganın öncülerindendi. Aradan geçen onca yıla rağmen Uğur Mumcu'nun yazıları hala güncelliğini korumaktadır. Demokratik düzeni çürüten, halkı sömüren tarikat, siyaset, ticaret sarmalını, hazineyi soyan hayali ihracatçıları, silah kaçakçılarını, iktidar sahiplerince kollanan mafya düzeninin gerçek yüzünü halka sundu. Birbirinin zıttı politik söylem aktörlerinin arkasındaki aynı merkezleri teşhir etti. Bu yüzden hep hedefteydi.





Günümüzde gazeteciyi gazeteci olmayandan ayıran temel kriter, şu soruya verdiği cevapta yatar: BUGÜN HANGİ HABERİ VERMELİYİM? Eğer verilen cevap; "Halkımın içinde yaşadığı ülkeyi ve dünyayı daha iyi anlamasına katkıda bulunacak haberleri" ise, karşınızda bir gazeteci vardır. Ama "Yalnızca bağlı olduğu siyasal partinin, iktidarın, tarikatın, örgütün, şirketin işine gelecek haberleri" ise o kişi gazeteci değildir, başka bir şeydir.





Uygun kelimeyi bulmayı sizlere bırakıyoruz…’’