Millet Partisi Akşehir İlçe Başkanlığı, İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir basın açıklamasında bulundu. Akşehir İlçe Başkanı Muharrem Yakın, Doğu Türkistan Türkleri için Çin yönetimi nezdinde girişimde bulunulmasını istedi.





İnsanların can, mal ve değerlerinin kim olduklarına bakılmaksızın korunmaya değer olduğunu belirten Millet Partisi Akşehir İlçe Başkanı Muharrem Yakın tarafından yapılan, “Doğu Türkistan’daki İnsanlık Ayıbını Şiddetle Kınıyoruz” başlıklı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:





“Bugün modern dünyanın dört bir yanında insanların inilti, acı ve gözyaşları ayyuka çıkmaktadır. Modern çağda insanlık kavramı yerlerde sürünmektedir. Dünyanın neresinde, hangi insana yapılırsa yapılsın; insan haklarını hiçe sayan bütün uygulamalara kesinlikle ve sonuna kadar karşıyız.





Zulüm kadar zulme seyirci ve sessiz kalmak da zulümdür. Zulüm, insanların seyirci kalmalarından cesaret almaktadır. Bugün Suriye’den, Filistin’den, Yemen’den, Afganistan’dan, Arakan’dan, Afrika kıtasından ve dünyanın pek çok yerinden ve noktasından, seslerini kısmen duyurabilen ya da hiç duyuramayan insanların çığlıkları yükselmektedir. Zulmün en katmerlisi ise sözde halk cumhuriyeti olan Çin’de, Doğu Türkistan Türklerine uygulanmaktadır. Çin yönetimi kendi halkı olan bir topluluğa zulmetmekte, insanlık dışı baskılar uygulamaktadır. Sağır sultanın duyduğu bu insanlık dışı uygulamaları şiddetle kınıyoruz, bu insanlık ayıbının bir an önce sona ermesi için atılacak adımları titizlikle takip ediyoruz.





Aile mahremiyeti, akrabalık bağları, dini ve kültürel değerlere karşı açılan akıl almaz tahribat girişimleri, yıldırma, asimile etme, ağır işkence, ölüm ve sürgün gibi pek çok insanlık dışı uygulama görgü tanıklarınca ifade edilmiş ve seçilen kurbanların feryatlarından anlaşılmıştır. İnsan haklarından mahrum bırakılan Uygur Türkleri; insanlıkta kardeşimiz, soydaşımız ve dindaşımızdır. Bütün kamufle çabalarına rağmen Türk Milleti, olayı hassasiyetle takip etmektedir. Şimdi yapılması gereken şudur: Türk Milletinin yasal temsilcileri, Türk Milletini derinden etkileyen Doğu Türkistan’daki insanlık dışı insan hakları ihlallerinin derhal sona erdirilmesi için Türk Milleti adına gerekli adımları süratle atmalıdır. Çin yönetimi bu insanlık dışı insan hakları ihlallerine derhal son verip çağdaş, demokratik bir yönetim olduğunu göstermelidir. Asla unutulmamalıdır ki; Çin’in tatlı sözüne ve yumuşak ipeğine kanmak, hiç bir zaman akıl karı olmamıştır, olmayacaktır.





Gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. İnsanca yaşamak, tüm insanların hakkıdır. İnsan haklarının korunması, her insanın hakkı olduğu kadar görevidir de.





Ey Uluğ Türkistan;





Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın,





Kim bilir; belki yarın, belki yarından da yakın.”