Odanın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada; başvuru kabulüne ilişkin bu çağrının, IPARD Programı 2014-2020 (IPARD 2) Döneminde yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurularla ilgili olduğu bilgisine yer verildi.

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağının, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu olduğu destek, “Kamu Katkısı” olarak adlandırılıyor ve program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılıyor. IPARD II Uygulama dönemi 31 Aralık 2023 tarihi itibari ile tamamlanacağından, başvuru sahiplerinin yatırım planlamalarını, bu tarihe dikkat ederek yapmaları önem taşıyor.

Destek Tutarı ve Başvuru Tarihleri

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme alanında; “Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması (Tıbbi aromatik bitki, süt bitkileri, fide-fidan ve mantar yetiştiriciliği)”, “Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması”, “Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri”, “Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri”, “Su ürünleri yetiştiriciliği”, “Makine Parkları” ve “Yenilenebilir enerji yatırımları” başlıklı sektörlere verilecek olan 40 milyon Euro tutarındaki desteklemelerde, Konya ili için destekleme oranı yüzde 55 ile 65 aralığında uygulanacak.

Uygun ve uygun olmayan harcama kapmasında, yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlanacak olan başvurular için süreç; yapım işi içermeyen başvurularda 19 Ocak 2022 tarihinde başlayacak. Online Proje Başvuru Sistemi 9 Şubat 2022 tarihinde saat 21:00’da kapatılırken, başvurular en son 11 Şubat 2022 tarihinde saat 18:00’a kadar teslim edilebilecek. Yapım işi içeren başvurular ise 14 Şubat 2022 tarihinde başlayarak 9 Mart 2022 tarihinde saat 21:00’a kadar devam edecek. Bu dalda başvuruların son teslimi ise 11 Mart 2022 tarihinde saat 18:00’a kadar yapılabilecek. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

IPARD programının uygulandığı 42 il içerisinde, her yıl en fazla ödeme yapan ilk üç il arasında yer alan Konya İl Koordinatörlüğü, IPARD ve IPARD II programları nezdinde tüm Türkiye’de en fazla ödeme yapan il olma özelliğini taşıyor.

Programın güncel haline; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın www.tarim.gov.tr ve TKDK’nın (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) www.tkdk.gov.tr resmi internet sitelerinden erişilebiliyor.