Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy bugün Akşehir'i ziyaret ediyor. Yüksekokullarda incelemelerde bulunacak olan Rektör Aksoy’un dikkatini çekmek istediğimiz konu; Nasreddin Hoca Enstitüsü'nün kurulması ve onun adıyla bir de değişim programının hayata geçirilmesidir.

Disiplinler arası alanlarda araştırmaların yapıldığı üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Nasreddin Hoca Araştırma ve Uygulama Merkezi, en azından başlangıçta yeter sayıda akademisyen kadrosu temin edilerek bir enstitüye dönüştürülebilir. Bu durumda Nasreddin Hoca üzerine yüksek lisans ve doktora eğitimi verebilir. Bilindiği gibi Selçuk Üniversitesi bünyesinde yürütülen Farabi ve Mevlana adlı iki değişim programı var. Diğer taraftan Nasreddin Hoca; Balkan ülkelerinde Hoca Nasrettin, Türkistan’da yaşayan Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek gibi Türk boyları arasında Koca Nasır, Efendi Hoca Nasrettin ve Nasreddin Afandi şeklinde biliniyor ve yaşatılıyor. Sözünü ettiğimiz değişim programının hayata geçirilmesi ile Güzel Sanatlar ve Edebiyat Fakültelerinde lisans eğitimine tamamlamış, Nasreddin Hoca Enstitüsü’nde doktorasını yapmakta olan yüksek lisans öğrencileri ile yurt dışından yüksek lisans öğrencileri arasında uluslararası bir değişim sağlanabilir.

Balkanlar’dan Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’dan Asya’ya kadar yaklaşık 40 ülkenin folklorunda Nasreddin Hoca’nın varlığı ve nesilden nesile aktarıldığı göz önüne alındığında, söz konusu değişim programına ilginin yüksek olacağı açıktır.