İletişim yoluyla yapılan dolandırıcılıklara karşı halkın dikkatli olması istendi.

Yapılan bilgilendirmede; ülke genelinde en sık karşılaşılan dolandırıcılık yönteminin,  telefon yoluyla yapılan ‘Kontör / Para Dolandırıcılığı’ olduğu, kendilerini polis, asker ya da savcı olarak tanıtan şüphelilerin vatandaşların iyi niyetlerini suistimal ederek dolandırıcılık yaptıkları vurgulandı.



Verilen bilgiye göre; dolandırıcılar telefonla aradıkları vatandaşlara terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından banka hesaplarının boşaltılacağını, bir olayda suçlu olarak isimlerinin geçtiğini, evlerinde bulunan ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğu için bir poşet içerisinde belirtilen yere bırakılması gerektiğini, hesaplarındaki parayı söylenen hesap numarasına aktarmaları gerektiğini ve operasyon sonunda devletin parayı iade edeceğini söyleyerek korku ve panik yaratıyor. Kullandıkları bilgisayar programları sayesinde telefon ekranında 155 Polis İmdat hattından aranıyormuş gibi gösterebiliyorlar, hatta sahte ihbarlarla polis ekiplerini vatandaşın evi civarına yönlendirip inandırıcılık sağlıyorlar.



Bu yöntemler dışında ‘Hediye Kazandınız’ ya da ‘Çekilişte Kazandınız’ şeklinde SMS yollayıp, vergi ya da kargo ücreti adı altında para talep ediyorlar, Sağlık ya da Hayat sigortası yenilemesi yapacaklarını söyleyerek ödeme yapılmasını istiyorlar.



Bütün bu yöntemlere karşı Emniyet şu uyarılarda bulunuyor:



*Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine itibar etmeyin.



*Telefonunuza gelen SMS’lerde verilen numaraları aramayın.



*Polis, jandarma, savcı gibi hiçbir kamu görevlisi sizden kesinlikle para talep etmez, ziynet eşyalarınızı bir yere bırakmanızı istemez.



*Kimlik ve Kredi Kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın.



*Bu tip durumlarla karşılaşmanız halinde hemen 155 Polis İmdat hattını arayın ya da en yakın Emniyet Birimine müracaat edin.