Afyon Park Hastanesi Kalp ve Damar hastalıkları Doktoru, Yrd. Doç. Dr. Hakan Göçer Afyon Park Koleji Sağlık Meslek Lisesi Öğrenci ve Öğretmenlerine Kalp hastalıklarının tanısında kullanılan EKG (Elektrokardiyografi) hakkında bilgilendirme yaptı.


EKG tetkikinin kullanım amaçları, kalp hastalıklarının teşhisi ve tedavileri, kalp krizi, ani ölüm, resüsitasyon, kalp durması, ritim bozuklukları, damar tıkanıklıkları gibi durumlarda EKG nin kullanılması ve yorumlanmasını anlattı. Yoğun örgenci ve öğretmen katılımı ile gecen toplantıda interaktif olarak gelen sorulara cevaplar verdi. Yardımcı sağlık personelinin EKG tetkikini uygulanması ve yorumlanmasındaki görev ve sorumluluklarını anlattı.


         Dr. Hakan Göçer Elektrokardiyografi (EKG) kalbin çalışma düzenine ilişkin değerli bilgiler verdiğini, Kalpte oluşan elektrik akımları EKG aygıtıyla saptanabildiğini Kalbin elektriksel bir uyarının kalp kası liflerine ulaşması sonucunda kasıldığını, Kalpte bazı özel hücrelerle sinir liflerinden oluşan ve elektrik akımlarını taşıyan bir yollar olduğunu, Bunlara “ileti sistemi” dendiğini, kendiliğinden oluşan bir uyarı bu ileti sistemi aracılığıyla kısa zamanda kalbin her köşesine ulaşır ve kalp kasının bir bütün olarak kasılmasını sağladığını anlattı. Dr. Hakan Göçer ayrıca çeşitli hastalıklarda çekilmiş EKG örneklerini öğrencilere göstererek bilgi verdi. EKG başta kalpteki damar hastalıkları ve ileti bozuklukları olmak üzere çeşitli kalp hastalıklarında yararlı bilgiler verdiğini sağlık çalışanlarının mutlaka EKG konusunda bilgili olması gerektiğini ifade etti.