Konya İl Müftülüğü önünde yapılan açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Din Hizmeti Sınıfında görev yapan 2 yıllık Yüksek Öğrenim ve 4 Yıllık Üniversite mezunu İmam-Hatip, Müezzin Kayyım ve Kuran Kursu Öğreticilerinin Ek göstergeleri “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”  ile 2200 Ek göstergeden 3600 Ek göstergeye yükseltilmiştir.

Söz konusu Kanun 15.01.2023 tarihinde uygulanmak üzere 5 Temmuz 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Din Hizmeti sınıfında görev yapan Yüksek Okul ve Lisans mezunu hocalarımızın Ek göstergelerinin 2220’den 3600’e yükseltilmesi Diyanet Birlik- Sen olarak bizleri sevindirmiş ve mutlu etmiştir.

Ancak Teşkilatımızın olmazsa olmazı, her türlü iş yükünü omuzlayan Yüksek Okul ve Üniversite mezunu 1. Derecede görev yapan Başkanlık Merkez ve Müftülüklerde İdari personel olarak görev yapan personelin 3600 ek gösterge düzenlemesinde kapsam dışında bırakılması ise bizi o derece üzmüştür.

Aynı kurumda aynı şartlarda görev yapan personelin bazıları Din Hizmeti sınıfında olduğu için 3600 Ek gösterge hakkından yararlanırken Daha önceden din hizmeti sınıfında görev yapmasına rağmen şu an faklı sınıflarda görev yaptığı için ayrıştırılan idari personel 3600 Ek göstergeden mahrum edilerek adil olmayan bir düzenleme ile mağdur edilmiştir.

3600 Ek gösterge dağılımında Din Hizmetleri sınıfı dışında kalan ama Diyanet İşleri Başkanlığının bütün iş yükünü omuzlarında taşıyan Başkanlık Merkez, Müftülükler, Eğitim ve İhtisas Merkezlerinde çalışan İdari, Teknik ve Yardımcı Hizmetler Personeli ne yazık ki ayrımcılığa, adaletsizliğe ve hukuksuzluğa tabi tutulmuş sadece Ek göstergeleri 600 puan artırılarak hiçbir kazanımı olmayan 2800 Ek göstergede bırakılmıştır.

Başkanlık merkez ve taşra teşkilatında 3600 Ek gösterge kapsamı dışında bırakılan toplam personel sayısı 7000 civarındadır. Diyanet Birlik- Sen olarak söz konusu Diyanet personeline uygulanan böyle bir haksızlığı, hukuksuzluğu ve ayrımcı yaklaşımı asla kabul etmiyoruz.

140 bin Diyanet Personeli içinde Yüksek Öğrenim ve Üniversite mezunu olup 1.derecede görev yapan

Genel İdare Hizmetler Sınıfında görev yapan ‘’Din Hizmeti Sınıfı’’ dışında kalan Diyanet Personeli ise 3600 Ek gösterge kapsamı dışında tutularak sahipsiz ve üvey evlat muamelesi gösterilmiştir. 30 yıl hizmeti olan bir Diyanet Personelinin 2200 olan ek göstergesi 600 puan ilave edilerek 2800 Ek göstergeye çıkarılmıştır.

İtirazımız ve feryadımız gelen artışa değil, aynı görevi yapan personel arasında oluşturulan ayrıştırmaya, çalışma hayatında yol açacak kargaşaya ve çalışma barışının bozulmasınadır. Çünkü aradaki oluşturulan fark büyük bir uçurumdur.

Bu görevi yapan Diyanet Çalışanlarının 3600 Ek göstergeden yararlandırılması Anayasamızın 10. Maddesi uyarınca bir zarurettir. Yapılması gereken düzenleme; Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam- Hatip ve Müezzin Kayyım müktesep hakkı bulunan ve daha sonra kurum ihtiyaçlarından veya görevde yükselme sınavlarıyla hizmet sınıfı değiştirenlere de (Din Hizmetleri Sınıfından Diğer Hizmet sınıflarına geçiş yapanlara) 3600 Ek gösterge verilmesidir.

TBMM veya Cumhurbaşkanlığınca mağduriyetimizin giderilmesine yönelik uğraş talep ve teklifler değerlendirilmediği ve yeni bir düzenlemeye gidilmediği takdirde, 3600 Ek Gösterge kapsamı dışında kalan 1. derecedeki Diyanet personeli büyük bir mağduriyet yaşayacaktır.

Bu talebimizi resmi yazıyla İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne de ulaştırdık. Sonuna kadar da takipçisi olacağız. Diyanet Birlik-Sen olarak Diyanet Çalışanlarının tamamını önemsiyor ve sendikal ayrım yapmadan hepsine değer veriyoruz. Diyanet Çalışanlarının sıkıntılarını, mevzuat çerçevesinde, korkusuzca bizzat gündeme taşımaktan ve hukuki yolları kullanmaktan çekinmiyoruz.”