Akşehir tren istasyonunda bulunan çınarın "Anıt Ağaç" olması için AKADEMİK tarafından Konya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne yapılan başvuru kabul edildi.





Başvurunun kabulü sonrasında tabelanın yerleştirildiği, AKADEMİK’in sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaşıldı. Duyuruda, Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal’in Batı Cephesi Karargahını Akşehir’e taşıdığı ve Taarruz planının 9 ay 10 günde burada yapıldığı hatırlatıldı.





Anıt Ağaç hakkında bilgi verilen paylaşımda, şu ifadeler yer aldı: ‘’Atatürk burada kurmayları ve silah arkadaşları ile en hassas detayları dahi planlayarak yurdun her tarafında Milli Mücadeleyi uyandırmıştır. Ulaşım için en çok kullandığı demiryolları olduğundan, Akşehir’e gelip gitmelerinde serinlemek amacıyla hemen garın yanı başındaki çınar ağacının altında oturmuştur. Hatta bazı misafirlerini karşılamak ve yolcu etmek için istasyona gittiğinde de bu ağacın gölgesinde beklemiştir.Tarih sayfalarında yeni bir ülke olma yolunda ağacımıza büyük görevler düşmese de her dalı bu tarihi kişilere ve olaylara şahitlik edip gölgesini sunmuştur.





Asker, mühimmat ve malzeme sevkiyatlarının sağlandığı bir merkez olması nedeniyle, şehadet şerbeti içen ve gazi olan askerlerimizin gölgesinde soluklandıkları bir yer olmuştur.Orada bulunan binalar ve taşlar bu tarihi olaylara şahitlik etseler de ağacın bir canlı olarak tanıklık etmesi, bizlerin dikkatini bu alana çekmiştir. Geleceğe atılan adımın onun gölgesinde gerçekleşmiş olması bu ağaca, Cumhuriyetimizle birlikte yaşama hakkı vermektedir. ‘’