Toplam 476 belgesel film yapım projesi başvurusunu değerlendiren Sinema Destekleme Kurulu, 71 belgesel film yapım projesine toplam 5 milyon 619 bin lira destek sağlama kararı aldı.





Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi, sinema meslek birliklerinin temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan 8 kişilik Sinema Destekleme Kurulu’nun değerlendirmesi sonucunda belirlenen destek tutarının, bugüne kadar verilen en yüksek belgesel film yapım desteği olduğu belirtildi.





Anadolu coğrafyasının önemli bir kültür değeri olan Muğla Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Hekate Kutsal Alanı ile o dönemin yaşamını günümüze aktaracak olan usta yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu’nun “Evlerinin Önü” adlı belgeseli Kurul’un desteklediği projeler arasında yer aldı.





Belgesel film alanının başarılı ve tecrübeli ismi yönetmen ve yazar İsmet Arasan’ın “Balkanların Türkçe Hafızası” adlı belgeseli, belgesel sinemamızın önemli ismi Hasan Özgen’in “Anne Türkler Geliyor” adlı projesi ve geçtiğimiz yıl trafik kazasında hayatını kaybeden bilim ve kültür insanı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un yaşamını anlatan “Haluk Dursun-Kültürü Savunan Adam” adlı belgesel de destek verilecek olan çalışmalar arasında kendilerine yer buldu.





Türk belgeselciliğinin en önemli isimlerinden biri olan ve 2004 yılında aramızdan ayrılan yönetmen Süha Arın’ın 1979 yapımı “Tahtacı Fatma” belgeseline yıllar sonra ışık tutacak olan Sezer Ağgez’in yönetmenliğini yapacağı “Fatma’dan Sonra 40 Yıl” adlı belgesel ise desteklenecek diğer bir proje oldu.