Salgınla mücadele çerçevesinde, kısmi ve tam kapanma dönemleri sonrasında 17 Mayıs 2021 tarihinden bu yana etaplar halinde “kademeli normalleşme” sürecinin yürütüldüğü hatırlatılan Genelgede; son Kabine Toplantısında, bu sürecin üçüncü etabı kapsamında hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirilen tedbirler şöyle sıralandı:

Sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları:  

1 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 05:00’dan itibaren, hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamaları uygulanmayacak.  

İş yerlerinin faaliyetleri:

Halihazırda faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan tüm iş yerleri; 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi iş kolu/faaliyet alanı için belirlenmiş bulunan tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla, ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde tekrar faaliyet gösterebilecekler. Sektörün talebi doğrultusunda faaliyetlerine ara verilen sinema salonları da bu grupta yer alacak.

*Masa ve/veya sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak.  

*Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş vb. oyunların oynandığı iş yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar sona erdirilecek. 

*Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22:00’da, diğer yerlerde ise saat 21:00’da sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil) bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar saat 24:00’da sona erecek.

*Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydıyla park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair ilgili genelgelerle getirilen ilave kısıtlamalar kaldırılacak. 

*Nargile yasağı: Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluşturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak. 

Toplantı/etkinlikler ile nikahlar/düğünler:  

*STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 m2, kapalı alanlarda 6 m2 yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı şekilde sürdürülecek. 

*Nikah ve Düğün merasimlerinde; yiyecek/içecek ikramı ile canlı müzik icrası da dahil olmak üzere saat 24:00’a kadar müzik yayını ve fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecek. Kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kişi başına asgari 6 m2 yer bulunması şartı dışında, katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek. 

*Köy düğünlerine izin verilecek olup, belirtilen tarihten itibaren sokak düğünlerine (il, ilçe ve beldelerde) izin verilip verilmeyeceği İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarında kararlaştırılacak. Sünnet, nişan ve kına gibi etkinliklere izin verilecek. Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere ise kişi başına asgari açık alanlarda 4 m2, kapalı alanlarda 6 m2 yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.  

Toplu ulaşım tedbirleri: 

Şehir içi ve/veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar kaldırılacak.  

Konaklama tesislerine dair tedbirler: 

İlgili genelgelerle getirilen kısıtlama ve tedbirlerin uygulanmasına son verilecek. Konaklama tesislerinin açık veya kapalı alanlarında düzenlenecek olan eğlence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralının yanı sıra faaliyet konusuna göre Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan diğer usul ve esaslara uyulması sağlanacak. İşletmecileri tarafından konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoğunlaşmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için her türlü tedbir alınacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai:  

Temel usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirlenecek şekilde; kamu kurum ve kuruluşlarında halihazırda uygulanmakta olan 10:00-16:00 mesai uygulaması sona erdirilerek normal mesai düzenine geri dönülecek. Kamu kurum ve kuruluşları için günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre Valilerce tespit edilecek.  

Sınır kapılarında uygulanacak tedbirler:    

*Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli olacak. Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürülecek ve karantinanın 7’nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. 

*Sınır kapılarımızdan girişte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen vatandaşlarımıza sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanacak. 

Bilgilendirme ve Denetleme: 

Valilik ve Kaymakamlıklarca; tedbir, usul ve esasların ilgili iş yeri yetkilileri ve çalışanlarına hatırlatılmasına dair bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek. Vali ve Kaymakamların koordinasyonunda, kolluk kuvvetlerinin azami düzeyde kapasite ile katılım gösterdiği (diğer kurum ve kuruluşların personeli/görevlileri ile takviye edilmiş şekilde) yoğunlaştırılmış denetimler gerçekleştirilecek. Yürütülecek her türlü denetim faaliyetinde iş yeri sahipleri/çalışanları ile vatandaşları kurallara uymaya/sorumlu davranmaya nezaketle davet eden rehberlik edici bir yaklaşım sergilenecek olup; kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari/adli işlem tesisinden imtina edilmeyecek.