Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 14-21 Haziran tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilecek olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali, dünyanın ilk sınırsız erişimli film festivali olma özelliğini taşıyor.





Festivale dair bir değerlendirmede bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; “Bugün göç var. Göç aslında hep var. Dilde var, zihinde var, kültürde var, sözde, sevgide var. Son yıllarda ne yazık ki göçün hep dramlarını, trajedilerini, sıkıntı ve gözyaşlarını konuşuyoruz. Şu kadar göçmen doğdu, şu kadar göçmen yakalandı. Şu kadar göçmen evlerine gönderildi. Oysa sahici bir hayat var. Aslında kendimizi korkutuyoruz. Binlerce yıldır göç eden insanlığa kapılarını kapatmayı, kimseyi görmemeyi, kimseyi duymamayı öğütlüyoruz, galiba hata yapıyoruz. Artık göçün güzelliklerini, hayatlarımıza katkılarını konuşmanın, göçün ruhunu hatırlamanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.





Göçün duygusunu, sanatını, insanları nasıl da kaynaştırdığını, medeniyetleri nasıl zenginleştirdiğini anlatmanın tam da zamanı olduğunu söyleyen Bakan Soylu; “Kendi gerçeğimizden korkmamanın, insanlığa inanmanın zamanı geldi. Madem göç binlerce yıldır var ve madem hayatlarımıza katkısı var, o zaman göçün dramlarını ve acılarını bir kenara koyup göçün güzelliklerini, kültüre sanata katkısını yine sanatla söyleyelim, sanatla anlatalım. Madem Gılgamış'ın geldiği Karkamış Türkiye'de, mademki Nuh'un gemisi bizim dağımızdadır. Mademki Roma'nın yedi göçeri bu diyardadır. Mademki göçün hikayesi Asya'dan, Afrika'dan ve Ortadoğu'dan gelerek Türkiye'de buluştu, o zaman ilk adımı buradan atalım diyerek bu festivali düzenledik. Bu festival, dünyanın zenginliklerini göç ile keşfetmesini sağlayacak” dedi.





Soylu; “Göç sadece pasaport ve oturma izinleri üzerinden yürütülecek bir olgu değil. Sadece kaçak göçmen yakalayarak, birkaç mekanik düzenlemeyle çözülecek bir konu da değil. 21. yüzyıl medeniyeti işte tam da bu noktada iyi bir sınav vermedi. Her şeyden önce burada insanların yaşamları söz konusu” diye konuştu.





Oscar Ödüllü Onursal Başkan





Festivalin Onursal Başkanı, Hollywood’un saygın oyuncularından Oscar ve Altın Küre ödüllü F. Murray Abraham ise toplantı için gönderdiği videolu mesajda, böyle bir festivalde yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek; “Osmanlı Suriye’sinden ABD’ye göç eden bir adamın oğlu olarak göçle ilgili konuları hem anlıyorum hem de kendimle özdeşleştiriyorum. Türkiye, dünyada en yüksek sayıda göçmene ev sahipliği yapan ülke. Bu festivalde yapımcılığı göçmenler tarafından üstlenilmiş, yazılmış ve oynanmış filmlere de yer veriliyor. Bu benim için çok çok önemli” ifadelerine yer verdi.





Festival merkezi olarak www.migrationff.com web sitesi tüm etkinliklere ulaşılabilen ana mecra olarak konumlanırken, online sinema biletinden sergi davetiyelerine kadar pek çok içeriğe de festival web sitesinden ulaşılabilecek. 50’den fazla filmin gösterileceği festival; yerli ve yabancı yüzlerce sinemacı, basın mensubu, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ile akademisyenleri ağırlayacak. Atölyeler ve panellerle dünyanın dört bir tarafından ünlü isimler tecrübe paylaşımlarını gerçekleştirecek.





Sinema sektörünün önde gelen uluslararası ve ulusal ustalarının yer alacağı jüri, en iyi film ve senaryoları belirlemek için toplanacak. Dünyada ve Türkiye’de son 5 yılda önemli festivallerde ödüle layık görülmüş filmler; Uluslararası Uzun Metraj ve Uluslararası Kısa Metraj olmak üzere iki kategoride yarışacak. En İyi Uzun Metraj Film 15 bin Avro, En İyi Kısa Metraj Film ile İlham Verici Senaryo 5’er bin Avro ve Aynı Gemi-Same Boat adıyla düzenlenecek ikinci bir kısa metraj film yarışmasının birincisi de bin Avro ile ödüllendirilecek.