Tek kapaklı olarak üretilen, kapağı elle ya da ayakla açılabilen, sürekli kapalı kalması nedeniyle haşere üremesine sebep olmayacak ve gerek kullanımı gerekse temizlenmesi açısından hijyenik olan 50 yeni konteynerin, 24 Ağustos Bulvarı ve 4 cadde üzerinde belirlenen noktalarda kullanımına başlanmasıyla Akşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince verilen temizlik hizmetleri de daha hızlı ve akıcı olacak.

Konteynerlerin tanıtımını yapan Başkan Salih Akkaya, 24 Ağustos Bulvarı’nın yanı sıra İstasyon, İnönü, Cevdet Köksal ve Hıdırlık Caddelerinde kullanımına başlanan konteynerlere ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı:

“3 bin 750 litrelik bu çöp konteyneri, içi galvanizli dışı plastik olarak daha çevreci. Bu konteynerlerin içlerinin temizlenmesi konusunda da araç temin ettik. Projemizin maliyeti yaklaşık 2,5 milyon lira. Bu miktarın 1,5 milyon lirasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız hibe olarak verdi, kalanı da Akşehir Belediyemizin finansmanlarından karşılandı.

Bunu niye yaptık? Çünkü bu daha çevreci bir konteyner. Bu konteynerlerin kapasitesi daha geniş olduğu için araç ve eleman tasarrufu sağlıyor, zamandan tasarruf sağlıyor. Daha önceki konteynerlerde 3 elemana ihtiyaç varken bu konteynerlerde tek eleman yeterli oluyor. Ayrıca diğer konteynerlerimiz 400 litrelik ve 700 litrelik. Bu yeni konteynerler onlardan kat ve kat daha fazla bir hacme sahip. Daha az sayıda konteyneri daha seyrek bir şekilde koyuyoruz. Bu yeni konteynerleri boşaltırken, eski 5 konteynerin içini temizlemiş gibi oluyoruz. Dolayısıyla bu durum bize personel ve akaryakıt tasarrufu sağlıyor.

Aynı zamanda bu yeni konteynerler el değmeden çalıştığı için hijyen konusunda da daha önde. Bu konteynerler için temin ettiğimiz vinçli kamyonumuzla ilave personele ihtiyaç olmadan boşaltılıyor ve içleri temizlenmiş oluyor.

Tek kapaklı olarak üretilen yeni yerüstü çöp konteynerleri; hem elle hem de ayak basma mekanizmasıyla açılabiliyor. Böylece salgın sürecinde vatandaşları riske sokmamak adına el değmeden temassız bir şekilde çöpün atılmasını sağlıyor.

Yine haşereyle mücadele noktasında da kapaklı olduğu için çok fazla mücadeleye ihtiyaç gerektirmiyor. Sahipsiz sokak hayvanlarının çöpleri dağıtması söz konusu değil, dolayısıyla çevre kirliliği olmuyor.

Bu sisteme, kaldırım genişliği uygun olan büyük cadde ve bulvarlarda 50 konteynerle başladık. Bunu peyderpey artıracağız. Akşehir’imizi hem görsellik, hem tasarruf, hem de işlevsellik anlamında yararlı ve hijyenik bir çöp toplama sistemiyle buluşturduk. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Her konuda destek veren hemşehrimiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve Milletvekilimiz Orhan Erdem’e teşekkür ediyorum.”

Çevre temizliği konusunda da bir hatırlatma yapan Başkan Akkaya; “Hemşehrilerimizden, evsel atıklarını çöp poşetlerine koyup poşetlerin ağzını bağlayarak bu yeni nesil yer üstü çöp konteynerlerinin içine atmalarını rica ediyoruz. Çarşı merkezde, ağaç diplerinde, kaldırım kenarlarında esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın çıkarmış olduğu çöpler Akşehir’imize yakışmıyordu. Artık vatandaşlarımızdan çöplerini, en yakın yeni çöp konteynerlerine götürmelerini rica ediyoruz. Temiz çevre, yeşil doğa ve hijyenik bir ortam için el ele vererek, daha temiz bir Akşehir için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.