Akşehir, 59.Nasreddin Hoca Şenliği’ne hazırlanırken, Sivrihisar’da düzenlenen 2.Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali bugün sona eriyor.

Nasreddin Hoca’yı sahiplenme konusunda, Hoca’nın mizah anlayışına uygun bir tutum sergileyen Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde her yıl, Haziran ayının ilk haftası; ‘Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri ve Anma Haftası’ olarak kutlanıyordu. 2017 yılından itibaren bu kutlamalar Festival olarak düzenleniyor.



2016 yılında son kez ‘Anma Haftası’ adıyla yapılan kutlamalara;  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı da katılmış ve Sivrihisar’da yapımı tamamlanan Nasreddin Hoca Barajı’nın açılışı gerçekleştirilmişti.



Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak Sivrihisar ilçesine Nasreddin Hoca Barajı’nı inşa ettiklerini, 51 milyon liralık bu yatırımın dışında, Nasreddin Hoca anısına 3 bin sedir fidanı dağıtacaklarını açıklamıştı.



http://dsi.gov.tr/images/haber-resimler/eski%C5%9Fehir-veyel-ero%C4%9Flu-2.jpg?sfvrsn=0



Hoca’nın doğduğu yer olarak kabul edilen Sivrihisar’a O’nun adına baraj inşa edildiyse, yaşadığı ve dünyaya örnek olan mizah anlayışını yaşattığı Akşehir’e, yine O’nun adına köprüler, yollar, kültür merkezleri yakışır.



Akşehir Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, proje geliştirme ve lobicilik (başka ülkelerden şenlik ve festivalleriyle ünlenmiş kardeş şehirler edinmek) dahil, gerekli bütün girişimlerin yapılmasında sorumluluk almalıdır. Turizm Bakanlığı’ndan Belediye’ye, STK’lardan özel kuruluşlara kadar tüm kurum ve kuruluşların organizasyona katkıda bulunmasını sağlayarak bu işlevi yerine getirmelidir. Belediyelerin organize ettiği şenliklerin, belediyedeki her yönetim değişikliğinde başka bir bakış açısıyla düzenlenmemesi, dolayısıyla şenliğin amacının birkaç konserin gölgesinde kalmaması için yapılması gereken budur. Elbette bunun için de, Dernek Yönetimi profesyonellerden oluşmalıdır.



Şenlik demişken; Akşehir’de düzenlenen şenliğin bu yılki Temsili Hocası Metin Şentürk’e inat, Sivrihisar’daki festivalde de Mithat Körler bir konser verdi.



Ne demişler; ‘’Körler sağırlar, birbirini ağırlar.’’