Alınan kararda belirtilen hususlara dair vatandaşlar, vaaz ve hutbelerde vaiz ve imam hatiplerce bilgilendirilecek. Karara göre; Akşehir’de kurban satış yeri, güllü orman mevkiindeki hayvan pazarı olacak.             Kurban kesim ve kestirme yerleri olarak da; Gazi Mahallesi Pazarı Kapalı Alanı, Aksev Derneği, Kızılay Aşevi, Perşembe Pazarı Alanı ve Yarenler Mahallesi Pazarı Kapalı Alanı belirlendi. Öncelik belirtilen yerler olmak kaydıyla vatandaşlar bina ve bahçelerinde kesim için uygun olan yerlerde, dini ve sıhhi şartlara uygun olarak kasap ve erbabı tarafından kesim yapabilecekler. Bunun dışında umuma açık sokak, cadde, park, bahçe, ormanlık alanlar ve yol güzergahlarında kesim yapılamayacak.

Kurallara Uymayanlara Cezai İşlem Yapılacak

Kurbanlık hayvan satış ve kurban satış yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirleri de içeren bir yönetim planı hazırlanarak uygulanacak. Cadde, meydan ve parkları kurban kesim yerleri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra atıklar ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanları yasal işlem yapılacak. Kurban atıklarını tedbir almadan toprağa veren tesislere Çevre Kanunu’na göre 88 bin 499 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi durumunda 2 bin 199 lira, uygun olmayan yerlerde kesim yapanlara 351 lira cezai işlem uygulanacak.

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olduğundan bu hükme aykırı davrananlar ve öldüğü kesin olarak anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunanlar; Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddesine göre 947 lira idari para cezası, kesimi ehliyetli kişilere yaptırmayanlara bin 902 lira idari para cezası tatbik edilecek.

Kurbanlık Seçiminde ve Kesiminde Uyulacak Kurallar

Büyükbaş hayvanların satış yerlerinden kaçırılmaması ve kesim yerlerinde görüntü ve koku kirliliği oluşmaması için belediyeler gerekli tedbirleri alacak. Vatandaşların, kurbanlık seçiminde; kulağı küpeli ve yanlarında pasaportları bulunan hayvanları satın almaları, kesimden sonra kulak küpelerini muhtarlara teslim etmeleri konusunda gerekli duyurular yapılacak.

Kesim esnasında sağlığa zararlı olduğu belirlenen hayvanlarının etleri ve organları, diğer atıklardan ayrı olarak derin bir çukura gömülüp üzerine kireç dökülerek kapatılacak. Bu konuda kesim yerlerinde belediyeler gerekli önlemleri alacak. Genel olarak hijyen, etlerin işlenmesi ve tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması sokak hayvanlarına verilmemesi derince gömülerek imha edilmesi gibi konularda vatandaşlar bilgilendirilecek. Kesim yapan kasap, kasap yardımcıları ve vatandaşlar ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında pislik, kir, hastalık ve yara olmaması kesim ve et taksimi yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanılması gerektiği yine vatandaşlara duyurulacak. Kurban kesimi yapacak olanlar, portör muayene belgelerini yanlarında bulunduracaklar.

Kurban edilmesi dinen sakıncalı olan hayvanlar ile belgesiz, sağlıksız ve özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış, kurban vasfı taşımayan hayvanlar satış yerine alınmayacak ve satışına izin verilmeyecek. Hayvan Kimlik Sistemine kayıtlı hayvanlardan kurbanlık seçilmesi teşvik edilecek, gebe ve damızlık değeri yüksek olan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesi önlenecek. Kurbanlık hayvan yetiştiren işletmelerdeki hayvanlar salgın hastalık yönünden kontrol edilecek, belediye veteriner hekimleri tarafından yapılan denetimler sıklaştırılacak.

Covid-19 ve Salgın Hastalıklara Karşı Alınacak Tedbirler

Hayvan satış alanında, 8 metrekareye 1 kişi (müşteri ve satıcı dahil) olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanacak. Giriş kapılarına ve uygun olan yerlere bilgilendirici tabelalar asılacak, girişlerde vatandaşların ateşi ölçülecek. Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burun kapanacak şekilde maske kullanılacak, fiziki mesafe kuralı en az 1,5 metre olacak şekilde uygulanacak. Yine giriş ve belirli yerlerde el antiseptiği bulundurulacak, ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulacak. Müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarı yapılacak.

Vatandaşlar, ‘HaySağ’ küpe sorgulama mobil uygulaması üzerinden küpe numarası girerek hayvanların ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerini sorgulayabilecekleri konusunda bilgilendirilecek. Başta kist hidatik, şarbon, bruseloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne göre işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi vb. konularda aydınlatıcı bilgi verilecek.

Zoonotik hastalıklar ve Covid-19 ile ilgili bilgilendirici tabelalar hayvan satış ve kesim yerlerinde uygun alanlara asılarak belediye ekiplerince gerekli malzemelerin temimi ve takibi yapılacak. Kasapların su geçirmeyen önlük, maske, eldiven ve çizme kullanımları sağlanacak, her kesimden sonra eldiven değişikliği ile kesim aletlerinin yıkanması ve dezenfekte edilmesi sağlanarak takip edilecek.