Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu’nda STK temsilcileri ile buluşan Derya Yanık, Bakanlığının resmi internet sitesinde paylaşılan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Almanya’da yaklaşık 4 milyon nüfusumuz var, koruyucu aile sayısı ise sadece 111 kişi, nüfus oranına göre koruyucu aile sayısı çok az. Türkiye’de bakıma muhtaç olan, devlet korunmasına alınması gereken çocuk sayısı 13 bin. Yaklaşık 10 bin çocuk da koruyucu aile yanında. Toplam sayı 23 bin. Almanya’da nüfus hemen hemen aynı ama devlet korumasında olan 200 bin çocuk var. Bunun 100 bininin göçmen kökenli olduğu söyleniyor. Almanya’da sistem, çocukların devlet korumasına alınmasına çok açık, çok çabuk müdahale ediyor. Bu gerçeği görmemiz lazım. Burada sistem son derece hızlı, gelip ailenin ortasından çocuğu alıp götürüyor.

Eğer 3,5-4 milyon kişi arasında sadece 111 kişi “koruyucu aile olacağım” diyorsa bizim çocuklarımızın bizim dışımızda herhangi bir mekanizmanın içine gireceğini peşinen kabul etmişiz demektir, bir defa bu acı gerçeği kabul edelim. Bizim burada olabildiğince hem sivil toplum kuruluşları hem vatandaşlar olarak, öncelikli olarak Türk kökenli çocukların koruyucu ailesi olması konusunda bir mekanizma geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuyu olabildiğince duyurmamız ve tüm kurum ve kuruluşlarımızla bu meseleyi ciddi bir dert haline getirmeliyiz.

Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı her noktada biz bir aile ataşeliği açmak istiyoruz. Bugün Almanya’da vatandaşlarımız daha çok yoğun olduğu için burayı tamamladıktan sonra Fransa’da, Belçika’da, Hollanda’da, nüfusumuzun olduğu her noktada aile, gençlik ve çocuk ilişkileriyle alakalı hizmetleri, ataşelikleri yaygınlaştırma arzusundayız. 2022 yılında 5 ataşeliği Almanya’da hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Burada sizlerin desteği ve ilişki içinde olunması, özellikle akademik anlamda, sosyal anlamda çalışma yapan derneklerimiz, STK’larımızın katkıları çok önemli.”

Daha sonra katıldığı iftar programında da bir konuşma yapan Bakan Yanık; “60 yıldır Almanya’nın sanayisine, ekonomisine ve ticaretine dişiyle, tırnağıyla, teriyle, kanıyla emek veren, katkıda bulunan bir topluluk var karşımızda. Bu toplumun torunları var, evlatları var. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak burada yaşayan vatandaşlarımızın yaşadıkları topluma aidiyetlerinin çoğalmasından, katkılarının çoğalmasından memnuniyet duyarız. Burada yaşayanları desteklemek ve güçlendirmek anlamında üzerimize düşen her türlü çabayı, her türlü çalışmayı göstermeyi ve yerine getirmeyi bir sorumluluk sayıyoruz. Sizin yaşadığınız toplumun onurlu, etkili, güçlü birer ferdi olarak hayatınıza devam etmeniz, o varlığı sürdürmeniz bizim için son derece kıymetli” dedi.

Yanık, Türk toplumunun aile ve toplum ilişkilerinden kaynaklı meselelerinde yardımcı olabilmek için Düsseldorf’ta kurulan aile ataşeliği gibi Münih, Köln ve Stuttgart’ta da çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.