Federasyon Başkanı Haldun Kirkik tarafından sosyal medya hesabında da paylaşılan, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın ertelenişiyle ilgili olarak Federasyon adına yapılan basın açıklamasında yer verilen ifadeler özetle şöyle:

“Engelliler, sosyal hayatın bir parçası olduğu kadar üretim hayatının ve istihdamın da halkalarından biridir. Yalnız tüketen bir camiadan, sadece başka insanların ihtiyaçlarını görmesiyle yaşamını idame ettiren bir kesimden bahsetmiyoruz. Bu toplum kesimi, yüzde 12 ülke nüfus oranı ile önemsenmelidir.

İnsan Hakları Bildirgesi’nde; “Herkesin çalışma, işini özgürce seçme, adil ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır” ve “Herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır” denilmektedir. 

T.C. Anayasası’nın 49. maddesi devlete, çalışma koşullarını düzenleme ve uygun hale getirme görevi yüklerken 50. maddesi ile de bedensel ve ruhsal yetersizliği olanlar, devletçe özel korunma altına alınarak güvence sağlanmıştır. 

Üçüncü ve tarihi belirsiz erteleme

11 Mart 2020 tarihinde ilk Covid-19 vakasının görülmesinin ardından 16 Mart tarihli ilk ulusal koronavirüs genelgesi yayımlanmış, salgınla mücadele çerçevesinde alınan tedbirlerle 1 Haziran’dan itibaren normalleşme dönemine geçilmişti. Engellileri yakından ilgilendiren, istihdam alanında büyük öneme haiz EKPSS’nin önce 26 Nisan 2020’de yapılacağı, daha sonra koronavirüs tedbirleri uyarınca 20 Eylül’e ertelendiği, akabinde 11 Ekim 2020’ye ötelendiği yetkililerce açıklandı. 8 Eylül tarihindeki bir paylaşımla da belirsiz bir zamana bırakıldığı kamuoyuna duyuruldu.

Üç ayrı tarih ve dördüncü bir belirsiz tarih ile EKPSS’nin yeniden ertelenmesi, engelli camiasını derinden yaralamıştır. Sınavın 11 Ekim’de yapılacağını düşünen ve istihdam beklentisi içinde olan engelli başvuru sahipleri, belirsiz zamana bırakılan tarihle hayallerinin de yıkıldığını gördüler.

YKS 3 milyon öğrenci için yapıldı, EKPSS’ye ise yalnızca 120 bin engelli katılacak

ÖSYM’nin pandemi döneminde KPSS, YKS gibi birçok sınavı ertelemekle birlikte kısa bir sürenin ardından bu sınavların yapıldığını gözlemledik. KPSS’nin, YKS’nin sağlık ve güvenlik tedbirleri alınabiliyorsa, EKPSS’de de önlem alınması sağlanabilir. 3 Milyon öğrencinin üniversite hayalini barındıran Yüksek Öğretim Sınavı’nın yapıldığı bir dönemde 120 bin engellinin de sınavı gerçekleştirilebilirdi.

Bizler, EKPSS’de sosyal mesafeye dikkat edilemez diye ayrımcı politikalara maruz kalındığı, engellilerin ötekileştirildiği bir engelli toplumu olmak istemiyoruz. Sınavın, telafisi olmayan bir sürece ötelenmesi yerine; bir an önce gerekli sosyal mesafe ve koronavirüs önlemlerinin sağlandığı bir sınava girmek, istihdam olanakları bularak hayata pozitif bakmak istiyoruz.

Alınan bu kararın ivedilikle gözden geçirilmesini ve uygun önlemlerin alınarak sınavın tatbik edilmesini arzuluyoruz.”