Bilim ve sanat merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapımı tamamlanan eğitim kampüsüne adı verilen Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar; konuya ilişkin açıklamasında Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e müteşekkir olduğunu belirtti.

Sancar, hem Türkiye’de hem de büyük Türk dünyasında birçok eğitim, araştırma ve sağlık kurumuna adının verildiğini aktardığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ankara’da açılan Aziz Sancar Eğitim Kampüsü, bunların en büyüğü ve inşallah, Türk bilimine en fazla faydası olacak bir girişim. Hem de kampüs Başkent’te olunca ve açılışa davet edilince “Gelirim” dedim.

Ülkem bana çok büyük onur veriyor. Bu benim için önemli. Yani tarif edemem. Milletimin beni takdir etmesi, tabii beni çok duygulandırıyor. Umarım, bunu duyan gençlerimiz de bundan bir ders alır. Bizim milletimiz, bizim devletimiz vefakardır, eğer bu ülkeye faydalı bir şey yaparsanız veya bir şey yaptığınızda ülkenizi unutmazsanız bu ülkeden, verdiğinizden fazlasını alacaksınız.

Türkiye’nin bana yaptığı; 10 Nobel’den daha önemli, daha fazladır. Beni daha çok tatmin etmiştir çünkü 85 milyon insanın sevgisidir. Herkes benim Türkiye’yi sevdiğimi, Türkiye’ye hizmet ettiğimi, kıymet verdiğimi ve bu yaptıklarımı kendi başarılarım değil, Türkiye’nin başarısı olarak algıladığımı biliyor. Doğru, araştırmalarımı ABD’de yaptım ama ben bilimsel olarak burada yetişmiştim, bilimsel metodu ben Türkiye’de öğrendim.

Türkiye’ye gelmek üzere ABD’den ayrıldığım gün, Ahmet Gül adında Türk profesör arkadaşım bana hocam Muzaffer Aksoy’un biyografisini gönderdi. Muzaffer Aksoy, bana bilim yapmayı öğreten hocaydı. Benim iç hastalıkları hocamdı ve arabalarda kullanılan kimyasal madde olan benzinin kanser yaptığını keşfeden insan oydu. Amerikan Meclisi’nde bu konuda bilirkişi olarak onu çağırdılar. Yani Muzaffer Hoca, harika bir bilim insanıydı ve ben bilimi ondan öğrendim. ABD’ye gittiğimde bilim nasıl yapılır, biliyordum. Burada imkanlarımız yoktu ama bilim, deney ve kontroller nasıl yapılır, bunların hepsini ondan öğrendim.

Elimden geldiğince destek vermeye çalışacağım

Keşke bu Nobel’i 25 yıl önce alsaydım. 75 yaşındayım artık seyahat zor. Ancak Türkiye’deki bilimsel çalışmalara ve Aziz Sancar Eğitim Kampüsü’ne uzaktan da olsa elimden geldiğince destek vermeye çalışacağım. Türkiye’deki hocalar bana danışır, benimle 6 ay-1 yıl çalışır; o, olabilir. TÜBİTAK bir program yaptı, bana doktora sonrası araştırmacı gönderecekler. Geliştirdiğimiz çok yeni metotlar var. Şimdi dünyada Piri Reis Haritası dediğim metodu, bütün dünyada benim öğrencilerim Çin, Kore, Türkiye’de kullanıyor çünkü onlar öğrendiler, başkaları kullanamıyor. İnşallah, Türk öğrenciler geldiğinde onlar öğrenip Türkiye’ye getirirler, aynı metodu kullanırlar ya da yeni metotlar geliştirirler.”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Aziz Sancar Eğitim Kampüsü ile ilgili yaptığı açıklamada; kampüsün AR-GE merkezi olarak tasarlanacağını ve lise düzeyindeki tüm öğrencilerin bilimsel yaşama adım atacakları araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunabilmelerini sağlayacaklarını belirtti.

Bismil’de Adını Taşıyan Okulun Öğrencileri İle Buluştu

Aziz Sancar, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yeni açılan Aziz Sancar Anadolu Lisesi’nin 9. sınıf öğrencileri ile de bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Sancar’ın  “manevi kızım” diye hitap ettiği KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Bismil’den gelen öğrencilere; “Azmedersek, çalışırsak nereye gelebiliriz; bunun en güzel örneği, Aziz Hoca” değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilere hitap eden Sancar; Umarım hepiniz üniversiteye gidersiniz. Bazılarınız da moleküler kimya okursunuz. O zaman sizin kitaplarınızda benim en az üç buluşum olacak. Beni en çok memnun eden, budur. Benim keşif yapmamın ölçülemez bir değeri var. Parayla, şöhretle böyle bir tatmin bulamam. Huzur veriyor bunlar. İnsan bir şeyler buldukça yeni sorular soruyor. Merak her insanda var, bunu işletmek lazım. Şimdi 75 yaşındayım, benim yaşımdakilerin çoğu emekli olmuştur, ben gece gündüz çalışıyorum. Benim için itici güç, bu” şeklinde konuştu.

Eğitim aldığı Mardin Lisesi’nden 5 profesörün çıktığını belirten Aziz Sancar, kendisinin bilim insanı olmasında tüm öğretmenlerinin etkisi olduğunu ifade etti.