Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 135. Maddesi gereğince; mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimleri almalarında, 12 kişiden oluşan öğrenci grubu için işletmenin en az bir eğitici personel veya usta öğretici görevlendirme zorunluluğu bulunuyordu. Yönetmelik değişikliğine göre; bir usta öğretici bulunan işletmelerde, 12 yerine 40 öğrenci beceri eğitimi alabilecek.

Konuya ilişkin olarak Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen değerlendirmede; daha önce mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin lise diploması alabilmeleri ile ilgili yapılan iyileştirme sonunda mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran öğrenci sayısının yüzde 62 oranında arttığı belirtildi.

Özellikle mesleki eğitim merkezlerini güçlendirmek için yoğun çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer; “Mesleki eğitim merkezlerindeki mesleki eğitim haftada 4 gün işletmelerde veriliyor. Öğrenciler sadece bir gün okula geliyorlar. Dolayısıyla işletmeler ile birlikte yürütülen bir eğitim. Bu konuda en büyük sıkıntılardan bir tanesi, işletmelerde yeterince usta öğretici bulunmamasıydı. Bu durum mesleki eğitime devam edebilecek öğrenci sayısını kısıtlıyordu. Usta öğretici sayısını artırabilmek için ilk olarak usta öğretici eğitimi ile ilgili bir iyileştirme yaptık ve ilk kez uzaktan eğitim imkanı sağladık. Yapılan değişiklikle de bir usta öğretici olan işletmelerde daha fazla öğrenci beceri eğitimi alabilecek” dedi.