Bakanlığının resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaşılan açıklamasında; lise ve üzerinde bir eğitime sahip olan gençlerin istemeleri durumunda, istihdam garantili şekilde mesleki eğitim tamamlama programlarından yararlanmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Bakan Özer, konuya ilişkin detayları şu ifadelerle aktardı:

“Bu ay itibariyle lise ve üniversite mezunu gençlerin istedikleri bir alandaki mesleki eğitim merkezi programını 6-8 ay gibi kısa sürede tamamlama ve istihdam garantili iş gücü piyasasına geçme imkanı getiren programı başlatıyoruz. Buradaki çıkış noktamız şu; herhangi bir alanda örneğin kaynakçılık alanında eleman bulmayla ilgili ciddi bir ihtiyaç söz konusuysa, bu alanla ilgili tüm işletmelerle bir araya gelip o eleman ihtiyacını, mesleki eğitim merkezlerinden mezuniyeti 4 yıl beklemeden kısa sürede karşılamak için 6 veya 8 aylık bir eğitim tamamlama programı düzenlemek. Buraya lise, üniversite mezunlarından katılımını, eğitimin tamamen eleman ihtiyacını karşılamak isteyen sektörler tarafından verilmesini ve başarılı olanların 6 ay sonra, mezun oldukları zaman da istihdamını sağlamak. Bu programı, bu aydan itibaren artık yavaş yavaş tüm Türkiye'de yaygın bir şekilde hizmete açacağız.

Mesleki eğitim merkezlerine doğrudan gidilerek kayıt yaptırılabilecek. Mesleki eğitim merkezi tamamlama programları, istihdam garantili olacağı için ilgili kentlerde sürecin başlatılması, ilan edilmesi ve o ilana başvurular alınarak süreç idame ettirilecek. Tamamlama programında lise ya da üniversite mezunları olacağı için kültür derslerinin alınması gerekmeyecek, tamamen işbaşı eğitiminde ve sektörle birlikte oluşturacağınız müfredat kapsamında uygulama yapılacak. Başarılı olanlar da talep eden sektör tarafından istihdam edilecek.

Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikle, mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilere ilişkin önemli bir düzenleme yapılarak işveren üzerindeki maddi yük kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle üçte birlik ücretin tamamı devlet tarafından karşılanmaya başlandı, kalfalara ödenen miktar asgari ücretin yüzde 30’undan yüzde 50’sine çıkartıldı.”

Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin uygulama becerileri açısından çok büyük avantaja sahip olduğuna işaret eden Özer; haftada sadece bir gün okula gelen öğrencilerin geriye kalan tüm günlerde işletmelerde gerçek iş ortamlarında aktif olarak eğitim aldıklarını, merkezlerden mezun olanların yüzde 75’inin, 4 yıl boyunca eğitim aldıkları işletmelerde çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Her yaştan vatandaş kayıt olabiliyor

Meslek eğitim merkezleri, sadece eğitim çağı nüfusuna hitap etmiyor. Ortaokul mezunu olan her yaştan vatandaş kayıt yaptırabiliyor. Zaman sınırlaması olmaması ve istenildiği zaman mesleki eğitim merkezleri ile temasa geçilerek kayıt yaptırılabiliyor olması nedeniyle esnek olan bu model, kadınların istihdamı açısından da cazip bir model olarak değerlendiriliyor.