CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın “5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 88. Yıldönümü” vesilesiyle ülke genelinde yapılan basın açıklamasını paylaşan Sevim Uzun’a İlçe Kadın Kolları üyeleri ve partililer de eşlik etti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımıza verdiği değerin vurgulandığı basın açıklaması, özetle şöyle:

“Bugün, biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün “en ileri devrimlerinden” biri gerçekleşti.

Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk. 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde, kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oylarını kullandı, 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Yüzde 4,6’lık oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırada yer aldık.

Aradan geçen 88 yıla rağmen; ilerlemek bir yana 129’uncu sıraya geriledik. Örneğin bu oran, kadınların seçme ve seçilme hakkını 2011 yılında kazandığı Suudi Arabistan’da yüzde 20, aynı hakkın 2006 yılında tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yüzde 22,5’tur.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste ise Türkiye, 156 ülke arasında 133. sıradadır. Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette “eksik temsil” edilmeleri bir demokrasi sorunudur.

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’tür. Oysa bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin sadece yüzde 17,4’ü, 1934 yılından bu yana yapılmış olan 23 Genel Seçim sonrasında Meclis’te görev yapan 11 bin 385 milletvekilinin sadece yüzde 5’i ve ülkemizdeki 17 Bakandan ise sadece biri kadındır. Bu oranlar; 31 Mart yerel seçimlerine göre bin 389 belediye başkanının sadece yüzde 3’ü, toplam 50 bin 217 muhtardan da sadece yüzde 2’si şeklindedir.

Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüğümüzde de kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdik. Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir. Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören ve siyasi partilerin milletvekili aday listelerinin, kadın-erkek eşit temsilini sağlamayı hedefleyen “fermuar yöntemi” ile yapılmasını içeren teklifimiz, AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiş olsa da bizler eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz!”

“Kadının kariyeri çocuk doğurmak” ifadelerini kullanan zihniyetten eşitlik beklenilemeyeceği, kadın cinayetlerinin faillerinin cinayeti işlemeden önce nasıl ceza indirimi alacaklarına dair internet araması yaptıkları aktarılan açıklamada; “Zaten en geç 6 ay sonra iktidara gelip, ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın yolu; kadını güçlendirecek eşitlikçi politikalardan geçiyor. Bu amaçla partimiz, kadını güçlendirecek üç önemli projeye imza attı. YAŞAMHAK projemizle 444 82 85 numaralı Alo Şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Cep telefonu uygulamamız sayesinde, şiddet mağduru kadınların bize tek tuşla ulaşmasını sağlıyoruz. Aile Destekleri Sigortası ile asgari ücret ve altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan tüm hanelerin hayatına dokunacağız. Yapılacak maddi katkıları kadının banka hesabına yatırarak, kadını güçlendireceğiz. Kadın İstihdamı projemiz ile de 5 yılda 6 milyon kişiye istihdam yaratacağız ve bunun 4 milyonu kadınlardan oluşacak. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Eşit Temsil Haktır! Hakkımızı Alana Kadar Mücadelemiz Sürecek!” ifadelerine yer verildi.