Görüldüğü taktir de hemen barınağa götürülür ve ardından, ilana çıkılıp sahibi varsa teslim edilir, yoksa uyutulabiliyor.

Birçok Avrupa ülkesinde, evcil hayvan besleyenlerin yasaları ihlali halinde, hapisle sonuçlanabilen cezalar uygulanıyor.

Evde hayvan besleyenler vergi vermek, hatta belli türler için eğitim almak zorundalar.

Özellikle kuduz salgınıyla mücadele de ve insan sağlığını korumak maksadıyla, köpeklere tasma ve ağızlık takma zorunluluğu var.

Hollanda'da hayvan sahiplenmek hiç kolay değil!

Sadece hükümetin belirlediği hayvanlar evcilleştirilebiliyor. Belirlenenlerin dışındakiler hastalık, güvenlik ve sağlık gerekçeleriyle evcilleştirilemiyor.

Satın aldıkları veya sahiplendikleri köpekleri sokağa bırakanlar ise yüklü miktarda para cezalarıyla karşılaşıyorlar.

Köpek sahiplerinin 14 gün (yeni doğanlar 7 hafta) içinde köpeklerini, bağlı oldukları belediyeye kaydettirme zorunluluğu var.

Ayrıca yıllık yaklaşık 120 avro köpek vergisi ödemeleri gerekiyor.

Köpeğin cinsi, sahibinin adresi ve acil durumlarda ulaşılacak kişiye ait bilgilerin yer aldığı, pirinç tanesi büyüklüğündeki elektronik bir mikroçip, veteriner yardımıyla köpeğin derisinin altına yerleştiriliyor.

Belediyeler yerleşim yerlerinde dolaştırılan köpeklerin tasmalı olması hususunda hassas davrandıkları gibi, köpeğin dışkısını yerden almayanlara da, 140 avro ceza kesiyor.

Agresif köpek cinslerinin ağızlıksız dolaştırılması yasak. Bu köpeklerin, davranış testlerinden ve terapilerden geçirilmesi gerekiyor. Bu terapilere rağmen, davranışları kontrol edilemeyen köpeklere ötenazi uygulanabiliyor.

Rottweiler ya da Pitbull gibi cins köpeklere sahip kişilerin, hayvanlarının bakımıyla alakalı bazı eğitimleri almaları mecburi.

Fransa'da kamu güvenliği nedeniyle, evcil hayvanların ve evcilleştirilmiş vahşi hayvanların sokağa başıboş bırakılması yasak.

Köpeğini tasmasız gezdirenlere 38 avro, eğer köpek tehlikeli türler kategorisinde ise, 150 avroya kadar ceza kesiliyor.

Sokakta başıboş gezen hayvanları belediye ekipleri toplayarak, geçici bakım merkezlerinde 8 iş günü tutuluyor. Bu sürenin sonunda sahibi çıkmayan hayvanlar, terk edilmiş olarak ilan ediliyor. Ve kuduzun yaygın olmadığı bölgelerde, terk edilmiş başıboş bir hayvan veteriner tavsiyesi sonrası, hayvan koruma derneklerinin yönettiği yüzlerce barınaktan birine gönderiliyor veya veteriner tarafından gerek duyulursa uyutuluyor.

Evcil hayvan sahiplenen veya satın alanların, taahhüt ve bilgi sertifikası imzalaması gerekiyor. Buna göre hayvanını terk edene, 3 yıl hapis ve 45 bin avro da para cezası veriliyor.

Hayvanın sokağa terk edilmesinden dolayı ölmesi halinde, bu ceza 5 yıl hapis ve 75 bin avro para cezasına kadar çıkabiliyor.

1 Ocak 2024'den itibaren, evcil hayvan dükkanlarında ve internet üzerinden bazı istisnai durumlar hariç, kedi ve köpek satışı yasaklandı.

Almanya'da ise mevcut yasalardan dolayı, sokakta başıboş hayvan görmeniz neredeyse mümkün değil!

Yasalara göre, kişiler sokakta sahipsiz hayvan bulduğunda, en yakın hayvan barınağına veya veterinere götürmeleri bu mümkün değilse, polise veya bölgesinde bulunan ilgili kuruma bildirmesi gerekiyor. Aykırı davrananlara ise 25 bin avroya kadar para cezası, hayvana eziyet edilmesi ya da öldürülmesi halinde, 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Almanya'da evcil köpek besleyenler, 72 ila 186 avro arasında köpek vergisi ödemek zorundalar. Eğer köpek tehlikeli köpek türleri arasında yer alıyorsa, bu vergi daha da yükseliyor. Tasmasız köpek birine zarar verirse, hayvan sahibinden tazmin ediliyor.

ABD'de de durum farklı değil!

Kanunlara göre kedi ve köpeklerin, sokaklarda başıboş veya tasmasız dolaştırılması ve başkalarının özel mülklerine girmesi yasak. Hayvanı sokakta başıboş bırakan ya da sokağa terk edenlere, ağır para cezaları veriliyor.

ABD'de hayvan hakları savunucusu dernekler, barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getirildiğini ve yaklaşık 3 milyonunun itlaf edildiğini ifade ediyorlar.

Editör: Pervasız Web