Akşehir Kaymakamlığı, Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere şehrimizdeki tüm resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve tüm Akşehirliler adına siyaset üstü bir platform olarak kurulan ve Akşehir’in sorunlarını dile getirmeyi amaçlayan Akşehir Birlik Platformu, Akşehir’in il olması yönünde bir dizi çalışma başlattı.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantılar sonrasında alınan kararlar neticesinde kurumsal kimlik çalışmalarını tamamlayan ve sosyal medyanın da gücünü kullanarak daha fazla insana ulaşmayı hedefleyen Akşehir Birlik Platformu’nca düzenlenen program, Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Platform çatısı altında yer alan tüm kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile muhtarların katıldığı programda; yıllar içerisinde çevre ilçelerden gelerek Akşehir’de yaşayan ve çalışan vatandaşların, yasa gereği birinci adresleri olarak kendi ilçeleri yerine Akşehir’i beyan etmelerinin önemi ve gerekliliğine dikkat çekildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından toplantının amaçlarına ilişkin bilgilendirmede bulunan program sunucusu İbrahim Han; nüfusun 100 bine ulaşması yönündeki kampanyanın startının verildiğini belirtti. Akşehir’in il olma hayalinin, Hacı Bekir Efendi tarafından 1921 yılında verilen kanun teklifi ile gündeme getirildiğini hatırlatan Han; konunun aslında Yunak, Çeltik, Tuzlukçu, Ilgın, Doğanhisar ve hatta Afyonkarahisar ile Isparta’ya bağlı bazı komşu ilçelerin de davası olduğunu söyledi.

“Yüz Bine Koşuyoruz”, “Akşehir’i Seven Akşehirli Olsun” ve “İLle de Akşehir” sloganlarıyla da yaratılmak istenen farkındalık kapsamında yapılması gerekenlere dair görüşlerin paylaşıldığı konuşmaların ilkini, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya gerçekleştirdi. Akkaya, yaptığı konuşmada; siyaset üstü bir platform olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 bin nüfusa sahip Akşehir olmayı hedeflediklerini paylaştı. Başkan Akkaya, yaklaşık 5 bin 500 konutta yaşayan vatandaşların, birinci adresleri olarak Akşehir’i göstermeleri yönündeki bilgilendirmelerin, oluşturulan bir ekip tarafından yapılmaya başlandığını söyledi.

Başlatılan seferberliğin aslında yasal bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Kaymakam Mehmet Özel; vatandaşların yaşadıkları ikametgahları birinci adresleri olarak bildirmeleri gerektiğini, dolayısıyla yapılmaya çalışılan şeyin aslında var olanın tescil edilmesi olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Akşehir TSO Yönetim Kurulu ve Akşehir Birlik Platformu Başkanı Ender Kalkan da konuya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. İkametgahını Akşehir’e alan öğrencilere ulaşımda, yemekte ve iletişimde kolaylıklar sağlayacaklarını, Türk Telekom mobil tarifeleri ile bu öğrenciler için uygun tarifeler oluşturulduğunu belirten Kalkan; 100 bin nüfusa ulaşıldığında İller Bankası’ndan gelen payın yanı sıra bazı kurumlarda norm kadro ve personel sayısının artacağını, Kadın Sığınma Evi ve Güzel Sanatlar Lisesi açılabileceğini aktardı.

Başlatılan seferberlik çerçevesinde; Akşehir’de görev yapıp ikameti Akşehir dışında olan çalışanlar başta olmak üzere, Akşehir’de öğrenim gören öğrenciler vb. ikamet etmekte oldukları Akşehir’i ikinci adresleri olarak gösteren, ikametgah adresini Akşehir’e aldırmayan herkesin 31 Aralık 2022 tarihine kadar, yasanın da gerektirdiği bu işlemi yapmalarının sağlanması hedefleniyor.

Günümüzden 100 yıl önce Hacı Bekir Efendi tarafından verilen kanun teklifinde ve yaklaşık 70 yıl önce Gazeteci Yazar Ahmet Şener’in ilk sayımızda yer verdiği haberde olduğu gibi Akşehir’in il olma kapasitesinin yüksek sesle dile getirilmesinin ardından, “Doğduğun yer, doyduğun yer” ifadesiyle de vurgulandığı üzere; şehrin olanaklarından yararlanan vatandaşların bu şehrin nüfus kayıtları içerisinde yer almaları bekleniyor.