Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa’da Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) açılışına katıldı. Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk merkezlerinden biri olan GUHEM; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirildi.

Mimarisiyle de dikkat çeken GUHEM, uluslararası jüri kurulu tarafından bugünün ve geleceğin en iyi yapılarının seçildiği 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödüllerinde “Kamusal Yapılar” kategorisinde ödüle layık görüldü. Merkezde 154 adet interaktif eğitim düzeneği, havacılık eğitim simülatörleri, uzay inovasyon merkezi bulunuyor.

Açılışta konuşan Bakan Varank; “GUHEM, Bursa’da uzay ve havacılık alanlarında farkındalığı artıracak ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara ilham verecek bir merkez olacak. GUHEM’in ülkemiz için ilk olma özelliği var, burası Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık temalı bilim merkezi. 14 bin metrekare kapalı alana sahip bu merkez için 130 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapıldı. Bizim desteklediğimiz en büyük bütçeli bilim merkezi. TÜBİTAK merkezin içerisindeki temaları belirledi, eğitim faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yaptı. İhtiyaç duyulan tüm araç ve gereçleri tedarik etti. Böyle güzel bir eseri ortaya çıkarmış olduk” dedi.