Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan paylaşımda; Bakan Varank’ın, TÜBİTAK 1001 Programı desteğiyle yürütülen “Zamanlama Yöntemiyle Ötegezegen Keşfi” Projesinde bin 336 ışık yılı uzaklıkta iki gezegen keşfedilmesine ilişkin değerlendirmesine ve TÜBİTAK’ın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşıma yer verildi.

Buna göre; keşfedilen gezegenler “Kepler451c” ve “Kepler451d” olarak adlandırıldı. Bu keşifle “Kepler-451” sisteminde daha önce keşfedilmiş bir gezegene ilave olarak Jüpiter boyutlarında iki dev gezegen daha keşfedilmiş oldu. Keşifte, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 1 metre çaplı T100 teleskobu da gözlem amaçlı kullanıldı. Çalışma, TÜBİTAK tarafından Doç. Dr. Özgür Baştürk yürütücülüğünde sürdürülen 118F042 numaralı, “Zamanlama Yöntemiyle Ötegezegen Keşfi” başlıklı 1001 AR-GE Projesi kapsamında desteklendi.

Araştırma, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Araş. Gör. Ekrem Murat Esmer, Doç. Dr. Özgür Baştürk ve Prof. Dr. Selim Osman Selam ile İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş tarafından gerçekleştirildi. Çalışma sırasında; TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin 1 m çaplı T100 teleskobunun yanı sıra Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde bulunan 80 cm çaplı Prof. Dr. Berahitdin Albayrak teleskobu, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi’nin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi yerleşkesinde bulunan 60 cm çaplı teleskobu ile elde edilen ışık ölçüm gözlemlerinin yanı sıra Kepler ve TESS uzay teleskoplarının elde ettiği gözlemler kullanıldı.

Kepler-451 sistemindeki gezegenlerin keşfinin açıklandığı bilimsel makale, Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından basılan “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” dergisinde yayımlandı.