Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturmaya yönelik adımlar arasında yer alan Kılavuz, belirlenen tedbirlerin yaygınlaştırılması için belediyelerle de paylaşıldı. Bireysel su kullanımlarında tasarrufu ve su kaynaklarının korunmasını amaçlayan kılavuzda yer alan Azalt-Yeniden Kullan-Değiştir” stratejileri ile su verimliliği kültürünün toplumun bütün kesimlerince benimsenmesi hedefleniyor.

“Azalt” stratejileri kapsamında; “Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı”, “Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu bir şekilde çalıştırılmalı”, “Su sızıntıları önlenmeli”, “Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerle temizlemeli, mümkünse sadece silinmeli” ve “Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı” önerileri sıralanıyor.

“Yeniden Kullan” stratejileri de “Yağmur suyu hasadı yapılarak, kazanılan suyun özellikle bahçe sulamada yeniden kullanılmasını, sebze ve meyveleri yıkamak için kullanılan suyun, uygun yerlerde yeniden değerlendirilmesini, arıtma çıkış suyunun toplanarak temizlikte yeniden kullanılmasını, ısınması beklenen akan suyun uygun yerlerde yeniden kullanılmak üzere toplanmasını” kapsıyor.

“Değiştir Stratejileri” içeriği ise “Sensörlü, düşük basınçlı musluk ve bataryaların kullanılması, akıtılan suyun israfına neden olan tesisatın yenisiyle değiştirilmesi, su ve enerji tasarrufu özelliğine sahip bulaşık ve çamaşır makinelerinin tercih edilmesi” şeklinde sıralanıyor.

Söz konusu stratejilerin hayata geçirilebilmesi adına hazırlanan “Binalarda Su Verimliliği Sistem Kurulumu Talimatı” çerçevesinde binalarda su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması için su verimliliği biriminin kurulması, mevcut durum tespiti, planlama, ihtiyaçların belirlenmesi ve temin edilmesi, eğitim ve farkındalık oluşturma, uygulama ve raporlama adımları öne çıkıyor.