Resmi tören; saat 09:30’da protokol tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol, törene katılanların ve halkın bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı tarafından yapıldı. Albay Yuvalı, olayların tarihsel akışına da değindiği konuşmasında; özetle şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelini teşkil eden ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emir komutasında 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz’un 30 Ağustos 1922’de sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferinin, ulusça haklı gurur ve sevincini yaşıyoruz. Bir komutanın, bir liderin; bir savaşın ve bir ülkenin kaderini nasıl değiştirebileceğini anlamak için tarihe kısa bir yolculuk yapmak gerekir.

Yaşanan gelişmeler sonrasında başlayan Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de kazanılan büyük zafere rağmen savaşın mağlupları arasında yer alan Osmanlı Devleti, Mondros Antlaşması’nı imzalamak zorunda bırakılmıştır. Bu anlaşmayla Anadolu’nun birçok yerinde işgal başlamıştır. Bu karanlık ortamda Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaktığı “Ya İstiklal Ya Ölüm” meşalesi, aydınlığa giden yolda Türk milletinin önünü açmıştır.

İstiklal harbinde karşımızda, silah ve mühimmat olarak da bizden kuvvetli bir ordu olmasına rağmen bizim çok güçlü bir komutanımız, Mustafa Kemal Atatürk vardı. O’nun askeri dehası, birlikleri Sakarya’nın doğusuna çekerek 22 gün 22 gece süren meydan muharebesini kazanmasında kendini gösterir. Artık durum savunma değil taarruzdur. İsmet İnönü, memleketimiz olmasından gurur duyduğumuz Akşehir’e gelerek Batı Cephesi Karargahı’nda 9 ay 10 günlük süreçte harekatın hazırlıklarını yapar ve 26 Ağustos’ta başlayan taarruzla 6 ayda geçilemez denilen düşman mevzileri 3 günde geçilir.

Yunanistan Kralı ordusuna İzmir’den müdahale ederken Gazi Mustafa Kemal Atatürk Dumlupınar’dan savaşı bizzat kendisi sevk ve idare ediyor, bu nedenle de bu zafer Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak tarih sayfalarına geçiyor. Bir ordu, 10 günde 500 km’lik bir mesafeyi savaşarak katediyor.

30 Ağustos Zaferi, Silahlı Kuvvetler Günü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne armağan edilmiştir. TSK; dostlarının ve ülkesinin güvencesi, düşmanlarının korkulu rüyası olmaya devam edecektir. Milli Egemenlik, Milli Şuur ve Milli Bağımsızlık esaslarına dayanan Atatürk ilkeleri, geçmişte olduğu gibi gelecekte de TSK’ya rehber olmaya devam edecektir.

Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

Konuşma sonrasında öğrencilerin 30 Ağustos Zaferine ilişkin şiirler okuduğu tören, Bayrak Flama Gruplarının geçişi ile sona erdi.

Tören sonrasında Kaymakamlık makamında gerçekleştirilen tebrik kabulüne; Akşehir Kaymakamı Mehmet Özel, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, Belediye Başkanı Salih Akkaya, kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri katıldı.